5 tips voor meer zelfvertrouwen op je werk

Gepubliceerd op: 28 april 2022

meer zelfvertrouwenVanuit meer zelfvertrouwen neem je betere beslissingen, kom je sterker over en maak je meer impact met wat je doet. Dus vind je het lastig om voor jezelf op te komen of om voor een groep te spreken of kun je maar moeilijk trots zijn op wat je presteert? Met deze 5 tips zorg je voor veel meer zelfvertrouwen op (en ín) je werk.

Meer zelfvertrouwen op je werk: 5 tips

  • Bereid je goed voor
  • Richt je op je talenten
  • Wees niet te streng voor jezelf
  • Stop de perfectionist
  • Vier de successen

1. Bereid je goed voor

Zorg altijd voor een goede voorbereiding. Weet waar bijvoorbeeld de vergadering over zal gaan of waar je over spreekt, neem de presentatie alvast een keer door en denk na over mogelijke vragen die je zal krijgen. Zo’n voorbereiding geeft een gevoel van rust, waar je vervolgens (zelf)vertrouwen uit kunt putten.

2. Richt je op je talenten

Niemand is goed in alles. Richt je op jouw talenten, en schakel anderen in voor de eigenschappen waar jij minder sterk in bent. Dit delegeren is dan ook weer jouw kwaliteit. Vanuit jouw talenten krijg je steeds meer zelfvertrouwen. Je merkt dat het lukt als je iets oppakt, omdat het aansluit bij de talenten die jij bezit.

3. Wees niet te streng voor jezelf

Veel mensen hebben de neiging om te streng te zijn voor zichzelf. Straf jezelf niet af als er een keer iets misgaat. Probeer in plaats daarvan te zien wat er wel gelukt is. Of geniet van het leermoment, omdat je het de volgende keer beter zal doen. Ofwel ga veel meer omdenken, kijk naar wat wel lukt en wat positief is. Ben lief voor jezelf!

4. Stop de perfectionist

Herken perfectionisme en probeer genoegen te nemen met een beetje minder. Niemand krijgt het voor elkaar om nooit een steek te laten vallen. En pakt het niet helemaal zo uit zoals je had verwacht? Richt je alleen op de zaken waar jij controle over had, omdat je aan de rest helaas niets hebt kunnen doen.

5. Vier de successen

Vier ten slotte de successen die je boekt, ook al zijn ze maar klein. Wees trots op wat je voor elkaar krijgt. Daar haal je de motivatie uit om verder te gaan, en het zelfvertrouwen om dat goed te doen.

Wil jij ook meer zelfvertrouwen?

Dit zijn in het kort 5 tips voor meer zelfvertrouwen, natuurlijk wil ik ze met jou persoonlijk én op jouw onderwerp, verder uitwerken

Wil jij je iedere dag ontwikkelen? Ik kom graag met je in contact. Voor een vrijblijvend persoonlijk inspiratiegesprek, zodat je zelf kunt ontdekken wat ik voor je kan betekenen. Of neem contact met me op en stel je vragen, ik hoor graag van je.

Heb je vragen?