Arbeidsmarkt schreeuwt om zij-instromers

Gepubliceerd op: 12 april 2022

werkgelukEn dan word ik op dinsdag onverwachts gebeld door Omroep Max. Of ik donderdag een bijdrage wil leveren over zij-instromers en de krapte op de arbeidsmarkt. Ze willen input van mij als loopbaancoach op twee filmpjes die opgenomen zijn van twee mensen die radicaal van baan veranderen.

Ehh … ja … dat wil ik wel, zei ik nietsvermoedend. Nog steeds niet wetende dat het op TV is.

Uit je comfortzone … op TV bij Omroep Max

Dat begreep ik pas een dag later toen ik de uitnodiging per mail kreeg om bij de studio van Omroep Max in Hilversum te verschijnen. Het is voor het consumentenprogramma Meldpunt, wat uitgezonden wordt op NPO 2 op vrijdagavond om 19.50 uur.
Margreet komt dus op Prime time  op TV.

Dan gaat er toch wel iets door me heen. Leuk en goed om gevraagd te worden, maar in de zichtbaarheid staan … oeps … niet echt mijn hobby. Dus ook ik mag uit de comfortzone. Precies het thema waar ook veel van mijn klanten mee worstelen.
En laat dit dan ook in het in het thema van de uitzending te zitten, namelijk totaal ander werk gaan doen, dan je jaren deed. Nou, dat is echt uit je comfortzone gaan.
Onderwerp van de uitzending is: De arbeidsmarkt schreeuwt om zij-instromers.

Krapte op de arbeidsmarkt

Op dit moment is er een krapte op de arbeidsmarkt. In diverse branches zijn veel personeelstekorten. Denk aan de bouw, zorg, onderwijs en horeca. Daar kan je zo aan de slag, toch? En deze branches schreeuwen om zij-instromers.

In het programma Meldpunt van Omroep Max bespreekt Elles de Bruin de noodzaak voor meer personeel en de mogelijkheden om van carrière te wisselen. Mijn mede gesprekspartner is econoom en zal het zakelijke aspect bespreken en ik als loopbaancoach geef mijn visie vanuit het menselijke aspect.

In de filmpjes laten ze twee mannen zien die het roer drastisch omgooien. De één verruilt zijn kantoorbaan bij een verzekeraar (wel na reorganisatie) voor een baan als timmerman. De andere man komt uit de financiële sector en gaat het onderwijs in. Ze zijn beiden op zoek naar meer werkgeluk.

Ik kreeg de vraag van Elles in het programma na het zien van de filmpjes: “Gebeurt dit vaker?”.

Ik reageerde van ja, en gaf tevens aan dat ik zou willen dat dit veel vaker zou gebeuren en dat nog veel meer mensen van baan wisselen of hun carrière omgooien. Want wat is er mooier dan dat je vanuit intrinsieke motivatie gaat doen waar echt je interesse ligt en dat je met plezier en passie je werkt doet.

Gouden kooi of passie en werkgeluk?

De praktijk is echter weerbarstiger. Vaak durven mensen de overstap niet te nemen. Ze houden vast aan zekerheden (inkomen, hypotheek, vaste baan e.d.), ook al hebben ze geen plezier meer in hun werk en voelen ze zich niet van toegevoegde waarde of niet gezien en gehoord. Soms zitten mensen na jaren bij een bedrijf in een ‘gouden kooi’.

Deze mensen gun ik dan zeker een loopbaancoach die hun meeneemt, inspireert en faciliteert om hun (werk)plek in te nemen, zodat ze gaan doen waar hun hart ligt. En zo weer van betekenis en van toegevoegde waarde zijn op de arbeidsmarkt. En daardoor weer een veel leuker persoon zijn, zowel op de werkplek als privé.

Je hoeft natuurlijk niet meteen radicaal van baan te wisselen en/of van werkgever, oftewel dat je zij-instromer wordt. Soms kan het ook gewoon zinvol zijn om in je eigen functie en bij je eigen bedrijf te kijken naar waar word ik blij van en waar zit mijn werkgeluk en werkplezier?

Wil je hier eens samen met mij naar kijken, meld je dan aan voor een gratis GOUDsessie en laat je inspireren.

Of wil je net als Wiegert (38) en Rob (54) in de filmpjes ondersteuning bij je carrière switch, neem dan contact met me op.

Verder kan je het programma terugkijken via de link

Ik wens je veel werkplezier en werkgeluk.

 

Heb je vragen?