Automatisch spiegelen van gedrag: hoe werkt dat?

Gepubliceerd op: 17 november 2016

spiegelenOns gedrag is uiterst complex en wordt beïnvloed door diverse factoren uit de omgeving. Het is echter goed mogelijk om daarbinnen bijvoorbeeld het ‘spiegelen’ te isoleren. We doen dat automatisch en onbewust, bijvoorbeeld wanneer we met iemand in gesprek zijn. Als topcoach ben ik me daar goed van bewust en zet ik het concreet in om je een spiegel voor te houden, maar je hebt daar in veel meer situaties mee te maken.

Meegapen met iemand anders

Waarschijnlijk begin je al een neiging tot gapen te voelen nu je dit leest. Iedere keer dat je hier ‘gapen’ ziet staan presenteren je hersenen een visueel voorbeeld van iemand die gaapt, waardoor je de neiging hebt om mee te gaan doen. Zo werkt dat ook op een verjaardag of in een andere willekeurige kring met mensen. Probeer maar eens uitgebreid te gapen wanneer er iemand tegenover je of bij je in de buurt zit. De kans is groot dat die ander ook vlot begint te gapen. Dat heeft te maken met dit automatische en onbewuste spiegelen. De ander heeft niet door dat hij of zij je spiegelt, tot het moment dat je dat aangeeft natuurlijk.

Dezelfde houding tijdens een gesprek

Als topcoach leer ik je graag spiegelen, bijvoorbeeld door dat eerst een keer bij jou te doen. Op die manier maak ik je gedrag inzichtelijk. Het gaat om gedrag dat je al veel langer vertoont, omdat dit heel natuurlijk voor ons is. We doen het bijvoorbeeld wanneer we tegenover iemand zitten die we mogen of waarvan we het verhaal waarderen. Zet de ander een hand onder de kin? Dan is de kans groot dat we dit over zullen nemen. Handen plat op tafel of de armen over elkaar heen? Het zijn houdingen die we gemakkelijk imiteren door te spiegelen. Je kunt dat de volgende keer zelf uitproberen door na 5 minuten aan tafel een wat andere houding aan te nemen. Wacht vervolgens 1 – 2 minuten. Neemt de ander je houding over? Dan is het in ieder geval een prettig gesprek. De ander waardeert jou en/of je verhaal, waardoor je weet dat je in de goede richting zit.

Spiegelen als topcoach

Dit spiegelen gebruik ik als topcoach om je een concrete spiegel voor te houden, bijvoorbeeld wanneer je moeite hebt om de volgende stap te zetten in je loopbaan of op privégebied. Waar het je ook om gaat, ik help je door middel van een spiegel aan te geven hoe je gedrag je mogelijk belemmert in datgene wat je wilt bereiken. Dat noem ik een GOUD-sessie, waarmee ik je help om op zoek te gaan naar jouw talenten en passies. Door je onbewuste gedrag te spiegelen krijg je de kans om door te dringen tot de kern, zodat je vanuit daar de volgende stap kunt zetten. Meer weten over het spiegelen of je aanmelden voor een gratis GOUD-sessie van een topcoach? Neem contact met me op, ik hoor graag van je.

Heb je vragen?