Carrièreswitch door corona? Tips voor een carrièrewissel

Gepubliceerd op: 17 maart 2021

carrièreswitchOnlangs werd ik geheel onverwachts gebeld door een journalist van Eva Jinek of ik een bijdrage als carrièrecoach wilde leveren aan een artikel wat zou gaan over carrièreswitch.

De journalist wilde mij interviewen omdat door de COVID-19-pandemie veel mensen overwegen een radicale carrièrewissel. Zijn vragen zouden dan o.a. zijn:

  • Hoe weet je of een carrièreswitch voor jou gaat werken?
  • Kan het voor iedereen slagen, of zijn er een paar dingen die je moet overwegen voordat je dit aanpakt?

Baan kwijt door corona

Natuurlijk kom ik in mijn dagelijkse werk als loopbaancoach klanten tegen die hun baan zijn kwijt geraakt door corona. Of hun contract werd niet verlengd omdat de werkzaamheden terugliepen of ook door angst van de werkgever. Logisch in o.a. de horeca, evenementen-, cultuur- en recreatiebranche was er geen werk en dus geen werkgelegenheid.
In andere sectoren daarentegen was er door corona juist wel veel meer werkgelegenheid, bijvoorbeeld pakketbezorging, pizzakoeriers, supermarktpersoneel en in de zorg.

Switchen van baan

Ook een vraag die ik in het interview kreeg:

  • En als je het dan zeker weet dat je wilt switchen, waar begin je dan?
  • Hoe zorg je ervoor dat je poging tot een nieuwe carrière succesvol wordt?

Met deze vragen raak je de kern van mijn werk.
Ik word altijd heel blij als ik mensen kan laten voelen en ervaren dat je hart altijd klopt en dat je die moet volgen. Als je weet wat je passie is, dan kan je springen. Als er passie is én je weet het zeker, dan is er geen angst, dan vertrouw je volledig op jezelf.
Maak gebruik van je talenten en kwaliteiten. Meestal merk ik dat mensen naar de beperkingen kijken in plaats van naar de mogelijkheden. Angst is verlammend, passie is vooruitgang, geeft energie. Dan kan het als een raket gaan.

Een carrièrecoach of loopbaancoach helpt

Hoe kan een carrièreswitch succesvol worden en zijn? Hoe zorg je dat je opvalt, ook al heb je niet alle ervaring en opleiding die ze misschien eisen?

Mijn tip hierin is: Investeer in jezelf. Je hoeft het niet alleen te doen. Schakel bijvoorbeeld een loopbaancoach of carrièrecoach in. Laat je coachen. Sporters laten zich ook coachen om beter te presteren, dat vinden we heel gewoon. In mijn beleving leveren werkenden in het arbeidsproces altijd topsport. Dus jij mag je ook laten coachen voor een nog betere prestatie!
Gebruik ook je netwerk en je social media. Alle hulp is voorhanden. Ben daarnaast pro-actief en benader bedrijven, in plaats van dat je alleen maar reageert op vacatures.

Nog meer carrièreswitch tips

In het artikel op de site van Eva Jinek staan nog meer tips om als een raket te gaan. Het gaat om dromen en om het doen! Lees het artikel en doe je voordeel met de tips.

Wil je meer? Natuurlijk ben je welkom voor een kennismaking, neem hiervoor contact met me op. Of maak gebruik van mijn gratis inspiratiesessie.

Ik gun je dat je je passie leeft en dat je dagelijks in je werk plezier en geluk ervaart. Mis je werkgeluk en -plezier in je huidige werk? Neem dan zeker contact met me op.