De verantwoordelijkheid weegt zwaar: zo pak je het beter aan

De verantwoordelijkheid weegt zwaar: zo pak je het beter aan

verantwoordelijkheidMerk je dat de verantwoordelijkheid steeds zwaarder weegt? Dat zou niet het geval moeten zijn, als je daar op de juiste manier mee omgaat. Met een paar handige tips zorg jij ervoor dat je jouw verantwoordelijkheid kunt blijven nemen, zonder dat het voelt als een zware last op jouw schouders.

Verantwoordelijkheid nemen: 3 handige tips

Benieuwd naar onze tips om er beter mee om te gaan? We zetten er 3 voor je op een rij:

  • Beloof alleen wat je kunt waarmaken
  • Erken fouten die je maakt
  • Maak je niet druk om wat anderen doen

1. Beloof alleen wat je kunt waarmaken

Stel dat anderen je iets vragen dat je eigenlijk niet kunt beloven, dan heb je twee mogelijkheden. Je stelt ze teleur, dat je het helaas niet voor elkaar kunt krijgen. Of, je geeft aan dat je het gaat regelen, ook al weet je dat dit eigenlijk niet kan.

Het tweede voelt veel makkelijker. Tenminste, in eerste instantie. Daarna kom je in de problemen, omdat de teleurstelling uiteindelijk groter zal zijn. Zorg er in plaats daarvan voor dat je geen valse verwachtingen schept. Geef al in een vroeg stadium aan wat je wel en niet kunt doen. En waar je wel en geen invloed op hebt. Dat voorkomt dat je uiteindelijk alsnog (extra) slecht nieuws moet brengen.

2. Erken fouten die je maakt

Neem je verantwoordelijkheid voor een beslissing of een handeling, die uiteindelijk slecht of verkeerd uit blijkt te pakken? Erken de fouten die je maakt. Toon de nederigheid, door jouw fout niet te verbergen. En accepteer de consequenties die erbij horen, omdat je op die manier een les zal leren.

Door jouw fouten te erkennen word je een stuk toegankelijker voor anderen. Ze zullen je makkelijker feedback geven, omdat anderen je durven aan te spreken op je gedrag. Op die manier hoeft jouw verantwoordelijkheid niet zwaar te wegen, omdat je het samen met anderen aan kunt pakken.

3. Maak je niet druk om wat anderen doen

Hebben anderen de verantwoordelijkheid en komen ze hun belofte niet na? Maak je niet druk om wat anderen wel of niet doen. Je hebt daar geen invloed op, dus laat het van je afglijden. Wijs erop dat zij hun afspraken niet na zijn gekomen, zonder dat jij daar iets aan kon doen.

Let op: dit werkt alleen als jij de fouten die je maakt erkent, én als je alleen beloften doet die je zelf wel na kunt komen.

Leer jouw verantwoordelijkheid dragen

Samen zorgen we ervoor dat jij jouw verantwoordelijkheid beter kunt dragen. Met de juiste instelling en door duidelijk grenzen te stellen. Aan de hand van bovenstaande tips, waarmee je voorkomt dat het een zware last op jouw schouders zal zijn.

Enthousiast en wil je er alles aan doen om beter met de verantwoordelijkheid om te gaan? Ik kom graag met je in contact. Voor een vrijblijvend persoonlijk inspiratiegesprek, zodat je zelf kunt ontdekken wat ik voor je kan betekenen. Of neem contact met me op en stel je vragen, ik hoor graag van je.

Ontvang gratis e-book ‘7 stappen naar succes en dus naar GOUD’.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top