Doelen stellen … meestal gaan mensen rond de jaarwisseling nadenken over wat is geweest en wat ze in het nieuwe jaar anders gaan doen of wat ze zouden willen gaan bereiken. 1 januari is voor velen weer een nieuwe start en reden om dan goede voornemens te maken of om doelen te stellen. Toch ook wel vreemd om te wachten tot het 1 januari is, om met goede voornemens te komen. Je kunt toch op elk willekeurige datum veranderingen aanbrengen in je leven of je levenswijze?
Voordelen
Er is wel een goede reden om het wel rond de jaarwisseling te doen. Je bent dan vaak niet de enige die het voornemen heeft om af te vallen of te stoppen met roken of er een gezondere leefstijl op na te houden. En wat we fijn vinden, is dat we nu eenmaal graag gesteund worden door anderen. Samen sta je niet alleen.
Rond de jaarwisseling vragen mensen ook aan je of je al goede voornemens hebt gemaakt, of wat je doelen zijn. Het zet je aan tot nadenken. En mensen wensen elkaar ook de beste wensen. Wat blijkt, dat als we vaak door mensen uit onze omgeving gevraagd worden welke voornemens we gemaakt hebben, het ons ook helpt om iets te gaan doen. Als we namelijk tegen anderen onze voornemens en doelen uitgesproken hebben, voelen we ons vaak ook een klein beetje (meer) verplicht deze uit te voeren.
We willen toch niet gezien worden als iemand die snel opgeeft? En dan is de datum 1 januari een geschikte dag om te beginnen aan iets NIEUWS en jezelf te motiveren om het in het nieuwe jaar beter of anders te gaan doen.
Doel: nieuwe baan?
Zo is één van de vele voornemens of doelen die mensen maken: (ANDER) WERK VINDEN OF PROMOTIE MAKEN.
Hoe vaak krijg je bij feestjes e.d. de vraag: ‘En hoe gaat het nu op je werk?’ Of ‘heb je al een (andere) baan?’. En als het je opvalt dat je vaak op deze vraag een ontwijkend antwoord geeft of wat negatief hierop reageert, is het misschien tijd om daar een mooi doel voor te maken. Je zult echt de enige niet zijn die met dit item worstelt en dit als voornemen het nieuwe jaar mee in neemt.
Echter hoe doe je dat, je doelen halen, want tot en met heden is het niet gelukt. Wat moet je doen, dat het wel waarheid wordt? Dat je je doel haalt.
Voorbereiden is niet het halve, maar hele werk
Een nieuwe baan vind je niet zo maar, daar moet je wel wat voor doen. Rode draad in dit proces zijn de stappen: Wie ben ik, Wat kan ik en Wat wil ik echt? In dit proces kan ik je perfect begeleiden om je talenten en vaardigheden goed in kaart te brengen, zodat je deze ook vol zelfvertrouwen kan presenteren. Ook essentieel is om te kijken naar waar word je blij van, waar ligt je passie en ambitie. Het is belangrijk dat je met veel plezier en met de nodige uitdaging je werk gaat én blijft doen.
Mijn ervaring met het begeleiden van mensen naar een volgende stap in hun carrière is dat ze zeggen: ‘Had ik dit maar jaren eerder gedaan’ en ‘Had ik maar eerder een loopbaancoach in de arm genomen’. De trajecten bij mij zijn allemaal succesvol. Een ieder vindt die passende baan of groeit door naar een hoger level van functioneren.
Leuk al die voornemens, waarom halen we die doelen bijna nooit
Afvallen, meer sporten, op zoek naar die baan, stoppen met roken e.d. allemaal mooie voornemens. En we weten ook allemaal hoe weinig er vaak van deze voornemens terecht komt. Ja de eerste week ga je nog (extra) naar de sportschool en dan …. Hoe komt het dat we dat zo snel opgeven? We zijn toch gemotiveerd om die baan te vinden of om af te vallen of om …
Hoe komt het dan toch dat we zo snel opgeven en het niet afmaken?
Je kunt je afvragen of je ECHT wel zo gemotiveerd bent. Is het ook niet een verplichting zo rond de jaarwisseling om een voornemen uit te spreken en doe je het omdat het hoort of omdat anderen er naar vragen. Ben je wel serieus er mee bezig? Heb je consequenties aan je voornemens verbonden? Wat als je het haalt of niet haalt? Als je er geen consequenties aan verbindt, dan hoef je jezelf ook niet kwalijk te nemen dat je ze niet haalt. En zo houden we onszelf voor de gek. Hoe voorkomen we dat het misloopt?
Redenen om doelen te stellen
Je wilt iets bereiken wat de aandacht en interesse van je heeft. Achter het doel zit vaak een andere betekenis. Bijvoorbeeld achter ik wil een andere baan zit bijvoorbeeld ik voel me niet (meer) gewaardeerd in wie ik ben. Een doel stellen, geeft ook een bepaalde energie. Je gaat er voor en zal er meer energie insteken. Je zult mogelijk er dus ook harder voor gaan werken. Door jezelf doelen te stellen, daag je jezelf ook uit het beste van jezelf naar boven te halen.
Tips om je doelen WEL te halen
Sommige mensen stellen hun doelen zo, dat het onmogelijk is om ze te halen. Ze falen al bij voorbaat of zijn zo onrealistisch gesteld. De methode die het meest effectief is bij het realiseren van je doelen is de SMART methode.
- Zorg dat je doel Specifiek is
Als je als doel hebt afvallen of meer sporten, dan is deze niet specifiek genoeg; het is niet duidelijk wat het precies inhoudt. Wat is meer sporten? Of hoe of wat afvallen? Je zult dus exact aan moeten geven dat je 2 x in de week naar de sportschool gaat en het liefst ook nog op welke dagen of tijdstippen. Dit brengt ons tevens naar het volgende punt.
- Je doel moet Meetbaar zijn
Als je weet wat je wilt en gaat doen, moet het ook meetbaar zijn. Als iets meetbaar is, is het ook vaak specifiek. Als je wilt afvallen en je weet dat dit bijvoorbeeld 10 kilo is, dan is het op de weegschaal zichtbaar en meetbaar hoeveel kilo je kwijt bent (of niet).
- Is je doel Acceptabel?
Is 10 kilo afvallen acceptabel als je 60 kilo weegt? En bij dit item mag je ook je omgeving betrekken? Is er voldoende draagvlak in je omgeving. Misschien wil jij alleen op wereldreis, echter is dit voor je gezin ook acceptabel?
- Stel je doelen Realistisch
Stel je doelen niet te hoog, het moet wel realistisch blijven. Je kunt wel zeggen ik ga de marathon lopen, echter als je nog nooit gelopen hebt, begin dan met je doel te stellen dat je binnen 2 maanden 5 kilometer kan hardlopen. Nadien stel je je doel weer bij en hoger. Het is fijner je doel te halen dan te falen. Maak je doelen wel uitdagend, zodat je ze kan halen. Elke keer als je een tussentijds doel haalt, zal je jezelf trots voelen op wat je bereikt hebt. Dat zal het je gemakkelijker maken om het ook vol te houden. Als je je doelen te hoog stelt en je bent te vaak teleurgesteld omdat je het niet haalt, dan raak je ook sneller gedemotiveerd.
- Je doel dient Tijdgebonden te zijn
Het tijdgebonden gedeelte hoort ook bij dat je doelen specifiek en meetbaar moeten zijn. Bijvoorbeeld 10 kilo afvallen in een jaar, half jaar of …? Het is belangrijk om vast te stellen binnen welke tijd je je doel wilt gaan halen of bereikt wilt hebben. Als er een datum aan gekoppeld is, is het doel ook weer meetbaar. Bijvoorbeeld: Voor X maand 20.., wil ik 10 kilo afgevallen zijn, door elke maand X kilo te zijn afgevallen.
Laatste aanbevelingen om je doelen te halen
- In plaats van goede voornemens maken, kan je beter doelen stellen
- Neem jezelf serieus
- Houd je doelen bescheiden
- Zet stap voor stap
- Kies echt iets wat je wilt gaan doen
- Wees wel zo concreet mogelijk
- Leg de lat liever wat lager, dan te falen
- Gun jezelf ook een dag “vrij” af, de boog kan niet altijd gespannen staan
- Er kan af en toe weerstand zijn, lach er om
- De weg er naar toe, is soms nog belangrijker dan het doel
- Vertel anderen over je doelen
- Zoek gelijkgestemde mensen om je heen die je kunnen steunen
- Geef jezelf beloningen.
Ik wens je veel succes met het bereiken van je doelen. Welke doelen ga jij neerzetten en bereiken?
Deel het met me, zodat we van jou kunnen leren of dat je anderen kan inspireren.
Wil je meer weten of hulp nodig. Neem contact met me op.