Durf te vragen, want vragen maakt gelukkiger

Gepubliceerd op: 18 oktober 2013

durfOnlangs had ik een presentatie over het onderwerp “ Durf te vragen ”. Het blijkt dat we vragen toch moeilijk vinden. We zijn namelijk opgevoed met : Kinderen die vragen worden overgeslagen. En er zit soms meer achter, waarom we niet vragen.

Durf te vragen

Dat we vaak geen hulp durven te vragen heeft vaak te maken dat we niet afgewezen willen worden oftewel dat we geen Nee willen krijgen. En dan vraag je dus maar niet. Echter als we niet vragen hebben we de NEE toch al. Dus door te durven vragen kan je een JA krijgen. En wist je dat door te vragen dat je dan de ander “gelukkiger” maakt. Je wordt door te vragen door de ander zo wie zo aardiger gevonden. Hij of zij vraagt jouw iets. De ander voelt zich gevleid, bijvoorbeeld om zijn kennis, kwaliteiten, creativiteit e.d. Het voelt als een “eer” en dat geeft dan weer een fijn gevoel.

Dus ga vragen en maak mensen gelukkig!

Misschien heb je zelf ook al wel ervaren hoe leuk en makkelijk het vaak is om mensen te helpen. Soms is het maar een kleine moeite. Neem dus de kans om de ander gelukkig te maken. Dit kan ook bij het vinden cq zoeken naar een (andere) baan. Durf te vragen hoe je een baan vindt. Stap op potentiële bedrijven af. Bekijk je netwerk en kijk wie je kan benaderen zodat ze aan het werk gaan om voor jouw een baan te vinden. Hoe je de vraag omschrijft is het belangrijkste in “het vragen”.
De essentie is dat de vraag het volgende inhoudt:

“Hoe ziet het er uit als het al gelukt is?”

Dus niet: Help ik zoek werk?, maar specifieker: Hoe kom ik aan een koeriersfunctie binnen een kleinschalig bedrijf in de regio ….? Of Hoe kom ik aan een receptioniste functie bij een internationaal bedrijf, zodat ik mijn Spaans optimaal kan benutten?
De vraag houdt dus in hetgeen je wilt bereiken. Je mag ambitieus zijn in je vragen. Je krijgt wat je vraagt. Dus geen bescheidenheid, geen angst, geen negatieve omschrijvingen, geen ja, maar … Je gaat het gewoon DOEN. Door meer te vragen zal je ook merken dat je een “het kan wel” houding gaat ontwikkelen.
Vragen maakt het mogelijk om te laten lukken wat jij wilt dat lukt. Omdat het wel kan!
DURF TE VRAGEN … DOEN … HET MAAKT ANDEREN – én jezelf – GELUKKIG!

Lukt het toch nog niet, Je mag het altijd aan mij vragen. Ik ben er voor een volgende stap. Ik help je graag verder. Neem contact op.

Heb je vragen?