Evalueer en analyseer: met een businesscoach aan de slag

Gepubliceerd op: 16 augustus 2021

analyserenZelfs als het goed gaat kan het waarschijnlijk beter. Het is een van de belangrijkste lessen die ik veel ondernemers als businesscoach leer. Juist door te evalueren en daarna te analyseren waar het beter kan heb je de mogelijkheid om stappen te maken.

‘Goed’ is eigenlijk de grootste vijand van ‘geweldig’, dus het is belangrijk om het niet zomaar te accepteren op het moment dat het op rolletjes loopt. Juist door op die momenten de uitdaging te zoeken heb je de kans om het verder te verbeteren en daarmee daadwerkelijk het verschil te maken.

Evalueren van wat er gebeurde

Voordat je de kans hebt om het te verbeteren is het belangrijk om te evalueren wat er daadwerkelijk is gebeurd. Probeer dat zoveel mogelijk feitelijk te doen, nog zonder er een oordeel aan te verbinden.

Breng in kaart wat er normaal gesproken gebeurt en hoe de processen bij jou in het bedrijf werken. Op die manier krijg je een beter beeld van hoe de lijnen lopen, zodat je later de kans hebt om dit te gaan optimaliseren.

Analyseren waar het beter kan

Na de evaluatie is goed duidelijk wat er is gebeurd, hoe dat is gekomen en of het aansluit bij de manier waarop je normaal gesproken werkt. Het is daarna de beurt aan de analyse, waarmee je nagaat waar het eventueel niet zo goed gaat en welke kansen er liggen om het proces te verbeteren.

Tip: heb je moeite om kritisch te kijken naar de evaluatie en waar het misschien beter kan? Soms helpt het om iemand van buitenaf in te schakelen. Die kan er fris naar kijken, om je te adviseren over de mogelijkheden die er binnen jouw bedrijf liggen.

Samen met een businesscoach

Als businesscoach kan ik je goed helpen met het in kaart brengen van de processen. Tijdens de analyse wordt duidelijk wat er normaal gesproken gebeurt, waar dat misschien slimmer kan en hoe je ervoor zorgt dat je geen genoegen neemt met ‘goed’. Uiteindelijk wil je toe naar ‘geweldig’, iets waar ik je als coach goed mee kan helpen. Ik kijk er als een buitenstander naar, waardoor je automatisch kunt rekenen op een aantal frisse inzichten en ideeën.

Wil jij je iedere dag ontwikkelen? Ik kom graag met je in contact. Voor een vrijblijvend persoonlijk inspiratiegesprek, zodat je zelf kunt ontdekken wat ik voor je kan betekenen. Of neem contact met me op en stel je vragen, ik hoor graag van je.

Open chat
Heb je vragen?