Last van faalangst en weet je niet goed wat je daaraan kunt doen? Faalangst hangt veelal samen met uitstelgedrag. Je grijpt allerlei redenen aan om iets (nog) niet te hoeven doen. Van binnen weet je eigenlijk best dat het moet gebeuren, maar zolang er omwegen beschikbaar zijn blijf jij die nemen. Het wordt tijd om daar verandering in te brengen. Dat je faalangst hebt maakt jou namelijk tot een fantastisch persoon, mits je daar wat aan durft te doen. Het feit dat je dit leest geeft al aan dat je door hebt dat je last hebt van faalangst. Dat is een geweldig inzicht in jezelf. Het is de kunst om dat inzicht te kanaliseren naar een aanpak die je helpt om er vanaf te komen. Je hebt geweldige capaciteiten, maar het is de faalangst die je daarin beperkt. Toch heb je meer kans van slagen dan je zou denken. En lukt dat onverhoopt niet? Dan heb je het in ieder geval gedaan. We waarderen de pogingen van anderen om ons heen, waardoor het een uitstekend idee is om er in ieder geval een keer voor te gaan.
Fouten maken moet!
En sterker nog: fouten maken MOET! Het is een van de lessen die ik veel mensen als topcoach leer. Zonder fouten te maken kunnen we maar moeilijk leren hoe het beter kan. De grootste ondernemers zijn regelmatig onderuit gegaan. John de Mol sloeg de plank mis met zijn Talpa en ook Bill Gates kwam niet meteen op het idee van Microsoft. Zonder fouten te maken is het haast onmogelijk om succesvol te zijn. We zien alleen de successen van anderen, maar ook zij maken net als jij fouten. Het verschil is dat zij die fouten durven te maken, waardoor er vervolgens ruimte ontstaat om het wel goed te doen. Faalangst beperkt je in je vermogens om goede dingen te doen, waardoor het tijd wordt om in te gaan zien dat je eigenlijk fantastisch bent.
Niet te hard zijn
Om je faalangst te verminderen is het vooral van belang dat je niet te kritisch voor jezelf bent. Het kan geen kwaad om doelen te stellen en de lat hoog te leggen, mits je ook de kleine successen viert. Het werkt psychologisch uitstekend om kleine vooruitgang te vieren, zodat je de motivatie weer ervaart om te werken aan het hogere doel. En gaat er een keer wat mis? Dan kun je dat wegstrepen tegen de kleine successen, waardoor je er uiteindelijk een gemiddeld genomen positief gevoel aan over zal houden.
Van faalangst naar vertrouwen
Wil je op korte termijn wat meer vertrouwen opdoen? Je kunt van faalangst naar vertrouwen door je in ieder geval goed voor te bereiden. Neem contact met me op voor meer informatie over de wijze waarop ik je kan helpen bij faalangst. Ik leg je dan graag uit hoe je er met een goede voorbereiding voor zorgt dat het risico op falen een stuk kleiner zal worden.