Groeien met het kernkwadrantenmodel: stel jezelf deze 4 vragen

Gepubliceerd op: 5 oktober 2021

kernkwadrantenmodelJe kunt pas groeien als je weet waar je goed in bent. En waarin nog niet, dus wat je verder kunt ontwikkelen. Wat zijn de typische valkuilen die je hebt en waar blink je juist in uit? Hoe beter jij jezelf leert kennen, des te makkelijker het wordt om je te ontwikkelen.

Dat wil zeggen, het laat je inzien waar de kansen liggen. Makkelijk wordt het er natuurlijk niet mee, omdat je buiten jouw comfortzone moet. Toch is het de belangrijkste vorm van groei, waar je zowel zakelijk als privé veel plezier van zal hebben.

 4 vragen om jezelf te stellen

Om jezelf beter te leren kennen kun je 4 vragen stellen, op basis van het Kernkwadrantenmodel van Ofman. Het model wordt zowel gebruikt voor persoonlijke groei als binnen organisaties, bijvoorbeeld voor marketing. Je stelt jezelf bijvoorbeeld deze 4 vragen:

  • Wat is mijn belangrijkste kracht?
  • Waar spreken anderen mij weleens op aan?
  • Wat vind ik bij anderen heel irritant?
  • Waarvan zou ik zelf liever meer hebben?

Aan de hand van deze vier vragen krijg je inzicht in waar je sterk in bent en waar je minder goed in bent. Bovendien ontdek je wat je vervelend vindt aan anderen en waar je hen juist om bewondert. Aan de hand van die vier kwadranten krijg je inzicht in waar de kansen voor groei in jouw geval liggen. En in welke richting jij je graag wilt ontwikkelen.

Tip: vind je het lastig om de vier vragen te beantwoorden? Vraag anderen gewoon eens naar waar ze jou goed in vinden. En waarvan ze vinden dat je het misschien nog beter kunt doen. Anderen die je vertrouwt zullen je daar eerlijk op antwoorden, vooral als je ze vertelt dat je zoekt naar een manier om persoonlijk te groeien. 

Groeien met een TOPcoach

En wil je die groei graag samen aanpakken? Ik ben jouw topcoach. Dat betekent dat we samen in gesprek gaan. Niet meteen aan de hand van de vier vragen, maar wel met die thema’s in het achterhoofd.

Jij bent uiteindelijk degene die de vragen beantwoordt en groeit. En dat hoeft helemaal niet zweverig of vreemd te zijn. In plaats daarvan kan het heel concreet worden, als dat de manier is die bij je blijkt te passen. Ik help je jezelf beter te leren kennen, zodat je vanuit daar ontdek waar de kansen voor groei liggen. Bijvoorbeeld aan de hand van de vier vragen, net als op allerlei andere manieren.  

Wil jij je iedere dag ontwikkelen? Ik kom graag met je in contact. Voor een vrijblijvend persoonlijk inspiratiegesprek, zodat je zelf kunt ontdekken wat ik voor je kan betekenen. Of neem contact met me op en stel je vragen, ik hoor graag van je.

Heb je vragen?