Hoe vormen smoesjes handige redenen om niet te veranderen?

Gepubliceerd op: 13 juni 2016

smoesjesSmoesjes gebruiken we allemaal wel eens. Ze zijn er in tal van soorten en smaken, zo nu en dan horen we weer eens een nieuwe die zelfs een glimlach op ons gezicht weet te toveren. Toch kunnen smoesjes ons behoorlijk in de weg zitten. Ze vormen de belangrijkste reden om vooral niet te veranderen, terwijl je die doelstelling wellicht wel hebt.
Hoe komt het dat we smoezen vertellen en dat die het belangrijkste obstakel vormen om alles vooral bij het oude te laten? Het alleen maar zeggen is niet voldoende, het moet je overtuiging zijn en je moet het vooral gaan doen.

Het zeggen is niet voldoende

Dat wat we zeggen komt lang niet altijd overeen met wat we doen. ‘Geen woorden maar daden’ en ‘praatjes vullen geen gaatjes’ geven uitstekend aan hoe dat wat we zeggen vaak holler is dan we zouden willen. Als anderen ons vragen welke plannen we hebben of hoe we willen veranderen is het gemakkelijk om dat in woorden aan te geven. We vertellen hoe we assertiever zullen worden, hoe we aan ons gewicht gaan werken of hoe we er de volgende keer voor zorgen dat we ‘nee’ zeggen. In de praktijk blijken het vaak smoesjes om niet daadwerkelijk te hoeven veranderen. We verantwoorden ons door de plannen te delen. We zijn weer even van de ander af, we hebben geen last van anderen die ons doorlopend achter de broek aan zitten. Het alleen maar zeggen wat we van plan zijn is echter niet voldoende om een verandering door te voeren, we moeten daar daadwerkelijk mee aan de slag.

Het vertellen van smoesjes over wat we van plan zijn of waarom dat tot nu toe nog even niet gelukt is, kan ons behoorlijk in de weg zitten. ‘Het was nu geen goed moment’ om assertiever te zijn en we ‘beginnen morgen’ met afvallen. De situatie vroeg ‘deze keer’ nog om een ‘ja’, de volgende keer beginnen we met ‘nee’ zeggen. Het zijn smoesjes die de druk even van de ketel halen en voor onszelf aangeven dat we toch goed hebben gehandeld.

Doeners vertellen geen smoesjes

Als je dergelijke smoesjes blijft vertellen, zal je echter vooral een prater blijven en geen doener worden. Doeners vertellen geen smoesjes. Ze zijn helder en eerlijk over missers die ze maken en ondernemen actie om daar verandering in te brengen. Was je onvoldoende assertief ondanks dat je dat wel van plan was of had je moeten beginnen met afvallen? Spreek jezelf streng toe en verplicht jezelf om de volgende keer ‘nee’ te zeggen. Je wordt op die manier een doener, zodat de smoesjes niet langer een veilige uitweg vormen.

Maak een takenlijst en deel die

smoesjes

Voor een stok achter de deur zorgen om de smoesjes definitief achter je te kunnen laten? Maak een takenlijst met wat je van plan bent, het liefst zo concreet mogelijk. Gebruik bijvoorbeeld de SMART-methode om de doelstellingen op een rij te zetten. Lijstje met taken voor de komende tijd klaar? Deel die met iemand die je regelmatig spreekt. Op die manier heb je voor jezelf een goede stok achter de deur, je dient je immers naar die ander toe te verantwoorden. En nu geen smoesjes meer om die takenlijst niet op te gaan stellen natuurlijk!

Heb je vragen?