Is een loopbaancoach hetzelfde als een jobcoach of carrièrecoach?

Gepubliceerd op: 9 februari 2023

jobcoachIk ben loopbaancoach in Hengelo en omgeving. Dat betekent dat ik je kan helpen jouw loopbaan een nieuwe richting te geven. Of dat ik je help in kaart te brengen wat er voor jou belangrijk is en welk pad je wilt bewandelen. Maar, doe ik daarmee iets anders dan een jobcoach of een carrièrecoach? Veel mensen gebruiken de termen door elkaar heen. Ik leg je graag uit hoe dat zit.

Een loopbaancoach is geen jobcoach

Er bestaat een belangrijk verschil tussen een loopbaancoach zoals ik en een jobcoach. In dat tweede geval kies je voor iemand die jou kan begeleiden om werk te vinden als je een arbeidsbeperking hebt. Dit kan zijn een fysieke beperking of een lichtverstandige beperking. Een jobcoach helpt je mee om uit te zoeken wat je nog kunt en welk werk je aankunt en hoe je het best kunt functioneren. In de meeste gevallen is een jobcoach jarenlang betrokken, om jou zo goed mogelijk te begeleiden.

Als loopbaancoach richt ik me natuurlijk op de lange termijn. Toch neemt dat niet weg dat het mijn doel is om jou aan een passende baan te helpen. En heb je die eenmaal gevonden? Dan heb je mijn directe ondersteuning daarbij niet meer nodig. Wel blijf je natuurlijk van harte welkom voor een kop koffie (en andersom hopelijk ook).  

Jou in je kracht zetten

De termen loopbaancoach en carrièrecoach kun je wat mij betreft wel gewoon door elkaar gebruiken. Het gaat in beide gevallen om een specialist die jou helpt om in je kracht te komen.

Dus past er een andere functie beter bij je, binnen het bedrijf waar je werkt of bij een andere organisatie? In dat geval ga ik graag met je in gesprek. De kans is groot dat ik je daarbij kan helpen. Dat wil zeggen, ik kan je helpen op een manier zodat jij weet hoe je moet veranderen. Je leert beter kennen wie je bent, waar je voor staat en wat je graag (en goed) doet. 

Voor jouw loopbaan of carrière

De term ‘jobcoach’ staat wat dat betreft echt voor iets anders. Aan de andere kant kun je de termen loopbaancoach en carrièrecoach wel gewoon door elkaar gebruiken. In de beide gevallen kies je voor een specialist die jou helpt om je carrière of je loopbaan uit te stippelen. En die je helpt om te bepalen of je nog op de juiste weg zit. Als dat niet het geval is reik ik je de handvatten aan die je nodig hebt om bij te sturen, zodat jij weer gelukkig wordt van jouw werk. 

Plan jouw gratis GOUD-sessie

Wil jij je iedere dag ontwikkelen? Ik kom graag met je in contact. Voor een vrijblijvend persoonlijk inspiratiegesprek, zodat je zelf kunt ontdekken wat ik voor je kan betekenen. Of neem contact met me op en stel je vragen, ik hoor graag van je.

Heb je vragen?