Is jouw baan straks nog zeker? De digitalisering door de coronacrisis

Gepubliceerd op: 13 april 2021

baanBestaat jouw baan over een paar maanden nog? En over een jaar? Of over 5 jaar? Het zijn belangrijke vragen, als je bouwt aan een carrière. Er bestaan geen absolute zekerheden, maar vanuit een duidelijke visie over de toekomst kun je veel beter inschatten wat je de komende jaren kunt verwachten.

De coronacrisis leidt in verschillende sectoren tot een ongekend snelle digitalisering. De horeca heeft allerlei bezorgconcepten ontwikkeld en zelfs de kleinste winkels hebben inmiddels een digitaal kanaal. Ze gebruiken sociale media, een website of een webshop om hun producten aan de man te brengen.

In andere sectoren wordt er juist veel meer thuis gewerkt en is er vraag naar IT’ers die ervoor zorgen dat dit allemaal soepel verloopt. Hoe verandert dat de arbeidsmarkt en is het iets waar jij rekening mee kunt houden bij je keuzes voor bepaalde uitdagingen?

Digitaal en automatisering

De coronacrisis heeft van alles duidelijk gemaakt, ook als het gaat om loopbanen en carrières. Sommige sectoren zijn flink gegroeid, terwijl anderen het juist lastig hebben om het hoofd boven water te houden. Daar waar we dachten al behoorlijk digitaal te werken heeft de afgelopen tijd laten zien dat het nog een stuk sterker online kon.

De kans is groot dat veel van de vernieuwingen niet zomaar meer worden teruggedraaid. We zijn gewend geraakt aan andere manieren van werken. Daar waar het extra waarde oplevert of de kosten drukt zullen organisaties niet zomaar meer terugkeren naar het ‘oude normaal’. Dat vergroot het belang om na te denken over jouw baan en carrièrepad. Bestaat jouw baan straks nog? 

Visie op de toekomst

Als loopbaancoach of carrière coach kan ik de toekomst natuurlijk niet voorspellen. En kan ik niet met zekerheid aangeven of jouw baan over een jaar of over 5 jaar nog zal bestaan. En sterker nog, ook zelf kun je daar geen absolute zekerheid over hebben.

Wel kan ik je uitdagen om na te denken over de toekomst. Over de ontwikkelingen die je ziet en over de veranderingen die er de afgelopen tijd hebben plaatsgevonden. Die geven in een aantal gevallen goed aan waar het uiteindelijk naartoe zal gaan. En welk type functies daar nog bij passen, terwijl anderen minder relevant zullen zijn. Het is de kunst om op het juiste spoor te komen, waarin je de beste kans hebt om een mooie carrière op te bouwen binnen het vakgebied of de sector waar je graag aan werkt.

Dus ben jij benieuwd naar de kansen op een mooie carrière, als de coronacrisis straks achter de rug is? Het is belangrijk om nu al na te denken over de ontwikkelingen en over wat er te verwachten valt door bijvoorbeeld de digitalisering die is ingezet.  

Wil jij je iedere dag ontwikkelen? Ik kom graag met je in contact. Voor een vrijblijvend persoonlijk inspiratiegesprek, zodat je zelf kunt ontdekken wat ik voor je kan betekenen. Of neem contact met me op en stel je vragen, ik hoor graag van je.