Jezelf voorop zetten: dit helpt je om uit de achtergrond te komen

Gepubliceerd op: 21 juli 2021

achtergrondHeb je moeite om jezelf voorop en jezelf op één te zetten, dus blijf je daardoor eigenlijk te vaak op de achtergrond? ‘Dat ligt aan je zelfvertrouwen’, zullen sommigen eenvoudig weg aangeven. En daar zit een kern van waarheid in, maar het helpt je waarschijnlijk niet verder.

Dus wil jij jezelf meer op de voorgrond zetten door uit de achtergrond te komen? Dat lukt als jij je bedenkt wat je belangrijk vindt en je verandert waar je controle over hebt. Je zal merken dat je meer rust en balans ervaart. Het zelfvertrouwen groeit, waardoor het steeds makkelijker wordt om jezelf op de belangrijke momenten op de voorgrond te plaatsen. 

Bedenk wat jij belangrijk vindt

Het kan geen kwaad om af en toe vanuit de achtergrond te opereren, behalve als je daar graag verandering in wilt brengen. Gebeurt het op momenten die voor jou belangrijk zijn? Dan is het een goed idee om daar iets aan te doen.

Begin dus met te bedenken wat er voor jou belangrijk is. Wat zijn de momenten waarop je jezelf graag meer op de voorgrond zou plaatsen? En wat zijn de factoren waar het aan ligt dat dit nu niet lukt? 

Andersom zullen er momenten zijn waarop je het geen probleem vindt om op de achtergrond te blijven. In die gevallen hoef je niet zo nodig op de voorgrond. Dit helpt je focus aan te brengen, waarmee je het beter behapbaar maakt om er succesvol wat aan te veranderen. 

Verander waar jij controle over hebt

Het is vervolgens belangrijk om er rekening mee te houden dat je helaas niet overal controle over hebt. Dat betekent ook dat je niet altijd zomaar op de voorgrond kunt komen, zelfs als zou je het willen. 

Richt je op de omstandigheden waarin je die controle wel hebt. Je vindt op die manier de kleine successen om te vieren, waar je de motivatie van krijgt om ook de andere situaties aan te pakken. Andersom voorkom je de teleurstellingen van omstandigheden waarin het niet lukt, omdat je daarover bijvoorbeeld de controle niet hebt. 

Ervaar de rust en balans

Lukt het om op de voorgrond te treden in situaties die je belangrijk vindt en waar je de controle over hebt? Je zal merken dat het bijdraagt aan je zelfvertrouwen. Dat is een van de dingen waar ik je als topcoach goed mee kan helpen.

Je ervaart meer rust en balans, zodat je het vertrouwen krijgt om ook andere situaties aan te pakken. Je werkt als het ware stap voor stap aan meer mogelijkheden om op de voorgrond te treden, door uit de achtergrond te stappen.  

Wil jij je iedere dag ontwikkelen? Ik kom graag met je in contact. Voor een vrijblijvend persoonlijk inspiratiegesprek, zodat je zelf kunt ontdekken wat ik voor je kan betekenen. Of neem contact met me op en stel je vragen, ik hoor graag van je.

Open chat
Heb je vragen?