Loopbaancoach: ben jij een zittenblijverstype?

Gepubliceerd op: 22 augustus 2017

zittenblijverstypeAls loopbaancoach help ik uiteenlopende mensen een nieuwe wending te geven aan hun carrière of tot inzicht te komen waarom ze nog zitten waar ze zitten. Het is niet altijd de oplossing om van baan te wisselen, maar het is wel belangrijk om daar inzicht in te krijgen. Dat begint met het analyseren van je eigen type. Ben je een zittenblijverstype of aan de andere kant meer een twijfelaar of juist de kip zonder kop? De zittenblijver lijkt te kiezen voor zekerheid, maar houd er rekening mee dat ook niets doen gevolgen kan hebben.

Herken de zittenblijver

Ik houd er als loopbaancoach niet van om mensen in hokjes te stoppen. Dat neemt aan de andere kant niet weg dat het verstandig is om je eigen kansen en valkuilen te kennen, zodat je daarop tijdig kunt anticiperen. Ik heb door de jaren heen veel ervaring op gedaan, waardoor ik bijvoorbeeld de zittenblijvers relatief eenvoudig kan herkennen. De meeste zittenblijvers hebben een hekel aan risico, daar lopen ze met een grote boog omheen. Aan de andere kant zijn ze uitermate loyaal naar hun werkgever. Zo loyaal dat ze zelfs om die reden alleen al bij de werkgever zouden blijven werken. Je zou misschien denken dat het vooral gaat om ouderen, maar in deze groep bevinden zich ook veel dertigers met een jong gezin die vasthouden aan de (schijn)zekerheid van een vaste baan. Het valt op dat het vaak mensen zijn met een specialistisch vak. Ze zijn notaris of arts en hebben het idee dat niet zomaar te kunnen veranderen.

Niets doen heeft ook gevolgen

Houd er echter rekening mee dat niets doen in je carrière ook gevolgen kan hebben. Sommige werknemers blijven te lang zitten waar ze zitten. Ze houden op zich te ontwikkelen, waardoor ze op termijn niet meer mee kunnen komen met anderen die wel door zijn gegaan. Of ze verliezen zich in hun functie en laten de stress veel te hoog oplopen. Daardoor lopen ze tegen een burn-out aan, zonder dat ze hun ambities van de daken hebben geschreeuwd en altijd maar omhoog hebben gewild.

Aan de slag met een loopbaancoach

Herken jij je in het zittenblijverstype en wil je daar meer inzicht in krijgen of er wellicht zelfs wat aan doen? Dat kan heel laagdrempelig zijn door gewoon eens kennis te maken tijdens een gratis GOUD-sessie. Geen enkele verplichting en zeker geen veroordeling, maar wel meer inzicht in wie je bent en waar je (nog) doet wat je doet. Een afspraak maken of je vragen stellen? Neem contact met me op, ik hoor graag van je.   P.S.  Als je dit blog interessant vindt, deel het met je vrienden. Is dit blog voor jou minder interessant, deel het met je vrienden die hier baat bij hebben.

Open chat
Heb je vragen?