Neem jij je eigen beslissingen?

Gepubliceerd op: 18 januari 2021

beslissingenEen op het oog makkelijke vraag misschien, maar durf je daar eerlijk antwoord op te geven? Het is makkelijker gezegd dan gedaan, als je echt je eigen beslissingen wilt nemen. Het betekent namelijk dat jij zelf bepaalt. En dat je ‘nee’ durft te zeggen tegen alles waar je niet voor kiest.

Natuurlijk kun je gewoon overal ‘ja’ op zeggen, maar dan neem je eigenlijk geen beslissing. In plaats daarvan laat jij je leiden door wat anderen je voorstellen, zonder dat je zelf een bepaalde richting kiest. En zeg je een keer ‘nee’, om ergens anders ‘ja’ tegen te zeggen? Je zal merken dat het dan lastiger wordt.

Je kunt niet alles (goed) doen

Voordat je jouw eigen beslissingen kunt nemen is het belangrijk om er rekening mee te houden dat je niet alles (goed) kunt doen. En sterker nog, dat je eigenlijk simpelweg niet alles kunt doen. Je hebt maar beperkte middelen, en met name tijd is een beperkende factor.

Als je iets goed wilt doen zal je moeten beslissen wat dat moet gaan zijn. Het is iets waar ik je als topcoach in Hengelo mee kan helpen, al zal je het uiteindelijk zelf moeten doen.

Voordat je een eigen beslissing kunt nemen is het belangrijk om er rekening mee te houden wat je echt leuk vindt. En waar je energie van krijgt, op het moment dat je ermee aan de slag gaan.

Ga ervoor als je besloten hebt

Heb je het voor elkaar dat je jouw eigen beslissingen kunt nemen? Durf die te nemen en ga er vervolgens voor. Stel je er volledig op in en voorkom dat anderen je toch weer bewegen naar de dingen waar je ‘nee’ tegen hebt gezegd.

Het is de belangrijkste manier om daadwerkelijk de kans te krijgen om het te proberen. Zo zorg je ervoor dat je een eigen beslissing neemt, waarmee je de mogelijkheid hebt om te laten zien waar jij voor staat en wat je op dit gebied belangrijk vindt.

Houd vol tot je het echt geprobeerd hebt

De kans bestaat dat het in het begin een beetje tegenvalt, zodra je een beslissing hebt genomen. Houd er rekening mee dat dit (nog) geen ramp hoeft te zijn, al is het natuurlijk niet nodig om dit weken of dagen vol te houden. Probeer kleine veranderingen in de positieve richting op te merken, als motivatie om door te blijven gaan en vol te houden. Zo kun jij jouw eigen beslissingen nemen, om daarna vol te houden tot je het echt geprobeerd hebt.

Wil jij je iedere dag ontwikkelen? Ik kom graag met je in contact. Voor een vrijblijvend persoonlijk inspiratiegesprek, zodat je zelf kunt ontdekken wat ik voor je kan betekenen. Of neem contact met me op en stel je vragen, ik hoor graag van je.

Heb je vragen?