Outplacement: boosheid is heel begrijpelijk (en maar een emotie)

Gepubliceerd op: 21 juli 2017

outplacementOutplacement kan heftige reactie oproepen. Het is nooit leuk om van je werkgever te horen dat je op zoek zal moeten naar een andere functie buiten het bedrijf. Het is heel begrijpelijk dat je daar in eerste instantie met boosheid op reageert. Toch is het van belang om verder te kijken. Om de kans aan te grijpen die je geboden wordt. Het is niet nodig om goede vrienden te worden met je werkgever of direct leidinggevende. Het is aan de andere kant wel verstandig om een eindeloos conflict te voorkomen. Richt je op de zaken die je zelf kunt beïnvloeden, in plaats van de zaken waaraan je niets kunt veranderen.
Tip: meld je in ieder geval niet ziek. Voorkom dat de werkgever een advocaat in de arm moet nemen, daar wordt het niet bepaald kansrijker op.

Eerste reactie met boosheid

Ondanks de berichten over een constructieve houding is het heel begrijpelijk dat de eerste reactie op een andere manier in elkaar zit. Iedereen ervaart een bepaalde mate van boosheid tijdens outplacement, dat is heel natuurlijk. Dat heeft er deels mee te maken dat je niet blij bent met de boodschap. Het kan ook komen door het feit dat er een periode van veel onduidelijkheid aan zal komen. Ik kan je als outplacementcoach helpen om wat meer duidelijkheid te creëren en er in ieder geval voor te zorgen dat je de kans kunt grijpen die er ligt. Dat betekent dat je een periode de tijd kunt nemen om op zoek te gaan naar een nieuwe functie. Als dat lukt werk je inderdaad niet meer bij de oude werkgever, maar gaat er wellicht een heel nieuwe wereld voor je open. Tip: ons aanpassingsvermogen is veel groter dan we denken. We zien vaak op tegen grote veranderingen. Toch zijn we die momenten na een paar maanden snel weer vergeten en ontstaan er juist mooie dingen uit radicale aanpassingen.

Met een outplacement coach aan de slag

Ik kan je als outplacementcoach helpen om de eerste emoties goed door te komen en daarna op een constructieve manier aan de slag te gaan. Dat betekent dus heel duidelijk niet dat je geen moment boos mag zijn of dat je er niet van zou mogen balen. Het betekent aan de andere kant wel dat het belangrijk is om de draad ook weer op te pakken en door te gaan. Benieuwd hoe we samen aan de slag zouden kunnen en wat ik je de bieden heb als outplacementcoach? Neem contact met me op, dan vertel ik je er graag meer over. Ik kan je aangeven wat er mogelijk is en hoe anderen hun outplacement hebben ervaren. Zodra de eerste boosheid en teleurstellingen achter de rug zijn kunnen we op zoek gaan naar een nieuwe functie. Wellicht vind je een nieuwe uitdaging waarvan je achteraf zegt dat je er veel eerder aan had moeten beginnen. Ook interessant voor je:

Heb je vragen?