Een outplacement traject, wat maakt dat zo interessant voor een werkgever? Steeds meer medewerkers en ex-medewerkers krijgen er mee te maken. Ben jij benieuwd waarom een bedrijf daarvoor kiest, zodat je het wellicht zelf ook beter een plaats kunt geven? Ik leg het je uit.
Outplacement is op een nette manier afscheid nemen van medewerkers
Outplacement is voor werkgevers eigenlijk een heel nette manier om afscheid te nemen van medewerkers. Van medewerkers waarvoor geen plaats meer is binnen de organisatie, waarmee de klik is verdwenen of die boventallig zijn geworden door een reorganisatie. Geen leuke situaties, maar outplacement vormt dan eigenlijk een lichtpuntje. Dat zorgt er namelijk voor dat de kans op een nieuwe baan flink toeneemt, ten opzichte van ‘regulier ontslag’. De eerste reactie van medewerkers is vaak negatief vanuit boosheid of teleurstelling, maar het is goed om na de eerste emoties ook de andere kant van de medaille te belichten.
Lagere ontslagkosten voor de werkgever
Andersom is het financieel namelijk wel degelijk interessant voor werkgevers om gebruik te maken van outplacement. Een outplacementtraject is niet gratis, maar is nog altijd een stuk goedkoper dan veel traditionele ontslagen. Vooral voor medewerkers die al langere tijd in dienst zijn geweest, bijvoorbeeld tien jaar of meer. Dat betekent in de praktijk dat een werkgever een net afscheid kan verzorgen, om tegelijkertijd zelf op de kosten te besparen. Welk onderdeel het zwaarst weegt verschilt per werkgever, maar feit is dat outplacement de beiden iets te bieden heeft.
Tot 75 procent kans op een nieuwe baan
De resultaten van outplacement zijn over het algemeen goed. Van de jonge mensen die er gebruik van maken vindt 75 procent snel weer een baan. Over de gehele linie gemeten is dat nog 70 procent en onder medewerkers tot 57 jaar is dit zelfs nog 60 procent. Het laat goed zien hoe outplacement kan helpen om op korte termijn weer een baan te vinden. Het biedt meer kans dan regulier ontslag, waarbij er geen sprake is van begeleiding. Bovenstaande percentages zijn uit landelijke statistieken. Bij mij vindt meer dan 90% de passende baan na outplacement. En dit maakt niet uit hoe oud de persoon is.
Aan de slag met een outplacement coach: in Hengelo
Outplacement biedt op die manier de kans om te gaan doen wat je altijd al wilde. Mits je erin slaagt om de situatie als die kans aan te grijpen. Dat hoeft niet meteen te lukken, maar het is wel belangrijk om er gaandeweg voor te zorgen dat je de knop kunt omdraaien. Daar kan ik je bij helpen, als outplacementcoach in Hengelo. Ik zorg ervoor dat je beter met de situatie om kunt gaan, om de kansen weer te gaan zien. Samen aan de slag of benieuwd hoe ik als outplacementcoach anderen heb kunnen helpen? Neem contact met me op, dan vertel ik je er graag meer over.