Sollicitatie-serie deel 2: dit moet je wél doen tijdens het sollicitatiegesprek

Gepubliceerd op: 22 juli 2022

sollicitatiegesprekJe hebt binnenkort een sollicitatiegesprek: spannend! In deze 4-delige serie leg ik je precies uit hoe je dat goed aanpakt. Vorige keer hadden we het over de voorbereiding, deze keer duiken we in het sollicitatiegesprek zelf. Ik leg je uit wat je vooral wél moet doen.

5 tips om wél te doen

Een sollicitatiegesprek voer je niet iedere dag. En zelfs als je al wat ervaring hebt kan het geen kwaad om je hierop goed voor te bereiden. Met deze 5 tips ben je de meeste anderen meteen een stap voor:

  • Zet je telefoon uit
  • Stel je netjes voor
  • Praat rustiger dan je gewend bent
  • Maak oogcontact
  • Sluit het gesprek netjes af

1. Zet je telefoon uit

Niet op stil, maar helemaal uit. Zet je telefoon echt helemaal uit, om zeker te weten dat je niet wordt afgeleid. En dat je telefoon niet met geluid en al begint te rinkelen als je in gesprek bent. Dat maakt bepaald geen goede indruk.

Sterker nog, zet je telefoon 30 minuten voor het gesprek alvast uit. Je zal merken dat je dan veel makkelijker tot rust komt. Het gesprek gaat beter, omdat je echt even de tijd kunt nemen om tot rust te komen en je voor te bereiden.

2. Stel je netjes voor

Stel je netjes voor zodra je op gesprek komt. Dat geldt voor bij binnenkomst, net als wanneer je wordt opgehaald voor het gesprek en wanneer je jouw gesprekspartner(s) ontmoet. Vertel wie je bent en geef een stevige handdruk. Let op: dat betekent niet dat je moet knijpen.

3. Praat rustiger dan je gewend bent

Je hebt waarschijnlijk de neiging om sneller te gaan praten als je zenuwachtig of een beetje gespannen bent. Praat daarom rustiger dan je gewend bent. Dat wil zeggen, rustiger voor je gevoel. De kans is groot dat je dan precies praat zoals je dat normaal gesproken ook doet.

4. Maak oogcontact

Kijk degene met wie je praat tijdens het sollicitatiegesprek af en toe even aan. Wissel het oogcontact tussen meerdere personen als je het gesprek met meerdere hebt. Op die manier kom je persoonlijker over. Al is het natuurlijk niet nodig om de ander strak aan te blijven kijken. Houd het lekker ontspannen.

5. Sluit het gesprek netjes af

Sluit het gesprek aan het eind ook weer netjes af. Bedank jouw gesprekspartners voor hun tijd en geef ze weer een hand als je weggaat. Doe dit altijd, ook als je het idee hebt dat het geen goed gesprek was. Soms hebben zij dat heel anders ervaren.

Plan jouw gratis GOUD-sessie

Wil jij je iedere dag ontwikkelen? Ik kom graag met je in contact. Voor een vrijblijvend persoonlijk inspiratiegesprek, zodat je zelf kunt ontdekken wat ik voor je kan betekenen. Of neem contact met me op en stel je vragen, ik hoor graag van je.

 

En ik heb nog iets waardevols voor. Ik heb een gratis e-book met allerlei moeilijke sollicitatievragen en daar passende antwoorden op.

Klik op de link en download gratis dit e-book Antwoorden op moeilijke sollicitatievragen.

 

 

Heb je vragen?