Sollicitatie-serie deel 3: dit moet je níet doen tijdens het sollicitatiegesprek

Gepubliceerd op: 25 juli 2022

sollicitatiegesprekJe hebt binnenkort een sollicitatiegesprek: spannend! In deze 4-delige serie leg ik je precies uit hoe je dat goed aanpakt. De vorige keer bespraken we wat je vooral wél moet doen, deze keer zoom ik in op wat je níet moet doen tijdens een sollicitatiegesprek.

5 tips om níet te doen

Sommige dingen kun je simpelweg beter niet doen tijdens een sollicitatiegesprek. Het komt niet-professioneel, ongeïnteresseerd of op een andere manier verkeerd over. Dit zijn 5 tips om vooral niet te doen:

  • Kom niet te laat!
  • Wacht even voordat je gaat zitten
  • Spreek de ander aan met ‘u’
  • Voorkom een negatieve toon
  • Onderbreek anderen niet

1. Kom niet te laat!

Het is een absolute doodzonde, je komt simpelweg niet te laat op een sollicitatiegesprek. Ga liever een half uur te vroeg weg. Je kunt die tijd dan mooi gebruiken om nog even tot rust te komen, zoals ik in het vorige artikel uitlegde.

Dus geen Twents of Brabants kwartiertje. Ga op tijd van huis en houd er rekening mee dat het druk kan zijn op de weg of dat het openbaar vervoer tegen kan zitten. Goed voorbereid voorkom je in ieder geval dat ze meteen het idee krijgen dat je geen afspraken na kunt komen. 

2. Wacht even voordat je gaat zitten

Probeer niet als eerste te gaan zitten. En zeker niet ‘neerploffen’. Wacht even, totdat de ander ook zit. Of wacht op het moment dat jouw gesprekspartner je aangeeft dat je mag gaan zitten. Je laat dan meteen blijken dat je weet hoe het hoort.

3. Spreek de ander aan met ‘u’

Spreek de ander in eerste instantie altijd aan met ‘u’, ook als het een jong persoon is. Je laat zien dat je beleefd bent. Pas als de ander aangeeft dat je ‘je’ mag zeggen stap je over. Gebruik vanaf dat moment liever geen ‘u’ meer, om te laten zien dat je het begrepen hebt. Je mag dan ’tutoyeren’.

4. Voorkom een negatieve toon

Voorkom negatieve uitlatingen over anderen, over andere bedrijven of over ander werk. Als je tijdens het gesprek naar tips wordt gevraagd probeer je die positief en opbouwend te formuleren. Dan heb je een veel grotere kans dat het een leuk gesprek wordt. Jij hebt de kans om een goede sfeer te creëren.

5. Onderbreek anderen niet

Onderbreek de anderen waarmee je spreekt in ieder geval niet. Zorg ervoor dat je hen netjes laat uitpraten, ook als de zinnen lang zijn. Probeer goed te onthouden waarop je wilt inhaken, om daar later op terug te komen. 

Plan jouw gratis GOUD-sessie

Wil jij je iedere dag ontwikkelen? Ik kom graag met je in contact. Voor een vrijblijvend persoonlijk inspiratiegesprek, zodat je zelf kunt ontdekken wat ik voor je kan betekenen. Of neem contact met me op en stel je vragen, ik hoor graag van je.

 

En ik heb nog iets waardevols voor. Ik heb een gratis e-book met allerlei moeilijke sollicitatievragen en daar passende antwoorden op.

Klik op de link en download gratis dit e-book Antwoorden op moeilijke sollicitatievragen.

Heb je vragen?