Sollicitatie-serie deel 4: maak je meer likeable met de juiste lichaamstaal

Gepubliceerd op: 26 juli 2022

lichaamstaalJe hebt binnenkort een sollicitatiegesprek: spannend! In deze 4-delige serie leg ik je precies uit hoe je dat goed aanpakt. Dit is het laatste deel van de serie, waarin ik handige tips deel voor de beste lichaamstaal tijdens een sollicitatiegesprek.

5 tips voor betere lichaamstaal tijdens een sollicitatie

Zelfs wanneer je niets zegt heb je eigenlijk heel veel te vertellen. Jouw lichaamstaal straalt van alles uit, waarmee je bijvoorbeeld aangeeft dat je er zin in hebt en dat je beleefd bent. Dit zijn 5 praktische tips om de juiste lichaamstaal te tonen:

  • Kruis je benen
  • Geef een stevige hand
  • Neem een actieve houding aan
  • Praat met handgebaren
  • Kopieer de houding van de ander

1. Kruis je benen

Kruis je benen als je even zit te wachten tot het gesprek kan beginnen. Met die houding laat je zien dat je er zin in hebt, beleefd bent en niet overmoedig of arrogant over wil komen. In plaats daarvan is het een nette houding om even te wachten tot je aan de beurt bent.

2. Geef een stevige hand

Geef de ander een stevige hand, met overtuiging. Pak de hand van de ander goed vast, al hoef je natuurlijk niet te knijpen. Voorkom dat de ander het idee krijgt dat je eigenlijk geen hand durft te geven of het liefst meteen de ruimte uit zou lopen. 

3. Neem een actieve houding aan

Ga actief zitten. Houd je rug wat rechter dan normaal. Zet je voeten stevig op de grond en voorkom dat je onderuit kunt zakken. Hang je armen rustig en losjes langs je lichaam. Je maakt op die manier een goede indruk, met een houding die uitstraalt dat je er zin in hebt.

4. Praat met handgebaren

Gebruik handgebaren op het moment dat je spreekt. Zorg ervoor dat je duidelijk maakt wat je bedoelt, door het uit te beelden met één of twee handen. Houd er wel rekening mee dat het moet gaan om wat je zegt, dus dat de handen slechts ondersteunend moeten werken. Als er te veel aandacht naar uitgaat probeer je jouw handgebaren wat te minderen. 

5. Kopieer de houding van de ander

Kijk tijdens het gesprek goed naar de ander die tegenover je zit. Probeer zijn of haar houding over te nemen. Dus doet de ander z’n benen over elkaar of legt ze haar handen op tafel? Door dat ook te doen wek je onbewust een beetje meer sympathie op.

Plan jouw gratis GOUD-sessie

Wil jij je iedere dag ontwikkelen? Ik kom graag met je in contact. Voor een vrijblijvend persoonlijk inspiratiegesprek, zodat je zelf kunt ontdekken wat ik voor je kan betekenen. Of neem contact met me op en stel je vragen, ik hoor graag van je.

 

En ik heb nog iets waardevols voor. Ik heb een gratis e-book met allerlei moeilijke sollicitatievragen en daar passende antwoorden op.

Klik op de link en download gratis dit e-book Antwoorden op moeilijke sollicitatievragen.

 

Heb je vragen?