Sollicitatiegesprek is geen examen

Gepubliceerd op: 8 december 2015

examenJe krijgt een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek. Super … en dan?
Een sollicitatiegesprek wordt vaak als spannend en eng ervaren. Het voelt voor mensen soms wel of ze op examen moeten. Je slaagt of je zakt.
In mijn beleving is een sollicitatiegesprek helemaal geen examen.

Examen ?

Een sollicitatiegesprek is een selectie gesprek en dus inderdaad een GESPREK. Het is een gesprek met een tweerichtingsverkeer, dus niet alleen maar een ondervraging, van vraag en dan een antwoord. Nee, het is een wisselwerking met elkaar, met doorvragen en wederzijdse vragen.  En een wederzijdse kennismaking én selectie. Het is dus een gesprek en geen examen.

Jij bent de oplossing voor het probleem

Op sollicitatiegesprek ga jij, als sollicitant, net zo goed als de werkgever, ook selecteren. Ook jij gaat kijken en onderzoeken of je de baan echt wilt en of die echt bij je past en ook of het bedrijf wel hét bedrijf is waarvoor jij wilt werken.
Solliciteren moet je als volgt zien: De werkgever heeft een probleem. Er is namelijk een vacature. Ze hebben iemand nodig. En jij, jij bent diegene die dat probleem kan oplossen. Jij bent mogelijk de invulling. Jij bent de oplossing. Jij bent niet afhankelijk van hen; zij zijn afhankelijk van jou of jij het probleem wel wilt en kunt oplossen. Je gaat echter wel goed bekijken en dus ook selecteren of het allemaal wel klopt en of jij daar wel wilt werken, of jij de juiste persoon bent op die plek. Ga als sollicitant dus niet in de afhankelijkheid, maar stap in de gelijkwaardigheid. Samen zet je een gesprek neer, samen selecteer je.

Geen examen, wel voorbereiden

Zie het sollicitatiegesprek echt niet als een examen … En ja, natuurlijk als je denkt, dit is de baan die ik ECHT wil, is je enthousiasme en betrokkenheid toch al zichtbaar, maar je mag het ook nog extra benadrukken. Zorg dat je je goed voorbereid op een sollicitatiegesprek. Heel veel vragen die ze je gaan stellen zijn standaard en kan je dus van te voren al voor jezelf beantwoorden. Ook kan je alvast vragen bedenken die jij aan hen zou willen vragen. Dus zorg ook dat jij vragen hebt aan hen. Zet ze op papier en neem het mee op gesprek.

Zelfreflectie en leermoment

Nogmaals, een sollicitatiegesprek is geen examen. Je kunt niet slagen of zakken. Of je wordt aangenomen: dan was je op de juiste tijd op de juiste plaats. Of je wordt niet aangenomen: ga dan bij je zelf te raden: Wat kon beter? Wat heb ik hier van te leren? Vraag ook door bij een afwijzing: Waarom je niet bent aangenomen? Welke tips en adviezen hebben ze voor je? Enzovoort, doorvragen dus. Dit alles om deze ervaring niet als een afwijzing te zien, maar als een positief iets, waardoor je weer beter presteert bij een volgende sollicitatie, zodat je dan wel op de juiste tijd en op de juiste plek bent én dus wel wordt aangenomen.

Diploma of contract?

Een sollicitatiegesprek is hoe dan ook geen examen, je krijgt ook geen diploma. Het is wel een wederzijds selectiegesprek, waar uit jij haalt wat er in zit. Ook jij selecteert. En natuurlijk presenteer jij je als de beste. Een goede voorbereiding en jezelf vol zelfvertrouwen presenteren, leidt mogelijk tot een contract. Aan jou: Ga je voor een diploma of voor een contract?

Wil je meer weten. Neem contact met me op. Ik heb al velen mensen succesvol begeleid in hun sollicitaties naar een passende baan.

Heb je vragen?