Solliciteren bij een gebrek aan werkervaring

Gepubliceerd op: 10 november 2020

werkervaringJe wilt solliciteren op jouw droombaan, maar merkt tijdens het schrijven van de sollicitatiebrief dat je eigenlijk wat werkervaring tekort komt. Of je kijkt naar je cv en ziet dat je eigenlijk nog net te weinig hebt gedaan om een echt goede kans te maken. Hoe los je dat op? Als sollicitatie specialist krijg ik regelmatig vragen van anderen die de kans op een baan willen vergroten. Omdat ze al vaak achter het net hebben gevist, of omdat ze het in één keer goed willen doen. Wat jouw motivatie ook is, ik help je jouw gebrek aan werkervaring op een mooie manier te verbloemen (zonder te liegen natuurlijk).

Gebrek aan werkervaring

Sommigen benadrukken in hun motivatiebrief dat ze de ervaring niet hebben, maar wel veel interesse hebben. Of er zin in hebben het goed aan te gaan pakken. Leuk geprobeerd, maar helaas niet zo interessant voor de recruiter of HR-manager die de brief leest. Schrijf dus niet ‘hoewel ik niet de gevraagde werkervaring heb, ga ik wel graag voor jullie aan de slag’. Benadruk in plaats daarvan wat je wel kunt. Voor een positieve benadering, zonder dat je expliciet moet noemen dat je inderdaad niet de werkervaring hebt die de werkgever zoekt.

Benadruk wat je wél kunt

Vertel bijvoorbeeld hoeveel ervaring je hebt met het organiseren van evenementen, de communicatie op sociale media of het contact met veel verschillende betrokkenen. Dat je die ervaring opdeed tijdens een stage, in een bijbaan of tijdens opdrachten voor jouw opleiding is minder belangrijk. Dat kun je tijdens een gesprek altijd nog verder toelichten. Denk goed na over de werkervaring die de vacature vraagt. En over de vaardigheden en skills die daarvoor nodig zijn. Die je misschien op een ander terrein al hebt laten zien, om toch een goede indruk te maken in de sollicitatiebrief die je schrijft.

Sollicitatie-specialist: samen aan de slag

Samen met een sollicitatie-specialist aan de slag om een sterke sollicitatiebrief te schrijven? Ik help je met jouw gebrek aan werkervaring om te gaan. En ik help je de rest van de brief op een sterke manier neer te zetten, om de kans op een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek zo groot mogelijk te maken. Beter solliciteren om met jouw brief bij de werkgever aan tafel te komen? Ik kom graag met je in contact. Voor een vrijblijvend persoonlijk inspiratiegesprek, zodat je zelf kunt ontdekken wat ik voor je kan betekenen. Of neem contact met me op en stel je vragen, ik hoor graag van je.

Heb je vragen?