Solliciteren met succes: draai het aan tafel eens om

Gepubliceerd op: 13 september 2021

solliciterenAls we solliciteren schieten de meeste mensen in dezelfde houding: we proberen onszelf te verkopen door alle goede punten op een rij te zetten. We proberen ons zo goed mogelijk voor te doen, en hopen dat dit voldoende is.

Wat zou er gebeuren als je dat omdraait? En als je uitgaat van wat je te bieden hebt aan een werkgever? Die werkgever wil de kwaliteiten en diensten die je te bieden hebt graag van je afnemen. Er ontstaat op die manier een heel andere dynamiek.

Verkopen valt niet mee

Stel dat je solliciteert op de traditionele manier, dan zal je jezelf moeten verkopen. Jij zal moeten aantonen dat je de beste keuze bent voor de functie waarvoor er een vacature is. Daarbij neem je het op tegen andere kandidaten. Je weet natuurlijk niet wie dat zijn, waardoor het best lastig is om de beste match te zijn.

Want, waar is de werkgever precies naar op zoek? Natuurlijk kun je spreken over jouw werkervaring en kwaliteit, maar hoe zit dat met de organisatiecultuur en de manier waarop je het aanpakt? 

Wat heb jij te bieden?

Je kunt het ook omdraaien. Als sollicitatiespecialist help ik je graag om meer uit te gaan van wat jij te bieden hebt. En waar de werkgever dus naar op zoek is. Zowel in een brief als wanneer je op gesprek mag komen kun je veel duidelijker uitgaan van wat jij de organisatie kunt bieden.

Door er vanuit te gaan dat jij van waarde bent voor het bedrijf komt de bal een beetje meer aan de andere kant van de tafel te liggen. Wat hebben zij van je nodig en waarom zien ze in jouw een interessante kandidaat? Je hoeft het vraaggesprek niet helemaal om te draaien, maar met die mentaliteit wordt het makkelijker om een uniek aanbod te doen. 

Sollicitatiespecialist: solliciteren met succes

Het is een van de manieren waarop ik je als sollicitatiespecialist op weg help. Soms doe ik dat met concrete tips, in andere gevallen deel ik inzichten die jouw kijk op het solliciteren zullen veranderen. Met een beter beeld van wat jij waard bent en waar bedrijven naar zoeken wordt het makkelijker om uiteindelijk die nieuwe functie te vinden en aangenomen te worden.  

Wil jij je iedere dag ontwikkelen? Ik kom graag met je in contact. Voor een vrijblijvend persoonlijk inspiratiegesprek, zodat je zelf kunt ontdekken wat ik voor je kan betekenen. Of neem contact met me op en stel je vragen, ik hoor graag van je.

Open chat
Heb je vragen?