Stress beheersen tijdens het solliciteren: 5 praktische tips

Gepubliceerd op: 28 februari 2021

stressKlap jij al dicht als je denkt aan solliciteren? Met een aantal van mijn tips maak je het jezelf een stukje makkelijker.

Wist je namelijk dat het helemaal niet zo moeilijk is om jouw stress te beheersen? Met een paar eenvoudige tips en trucs breng je jouw stressniveau omlaag. Je zal merken dat alles dan meteen een stukje soepeler verloopt. Misschien niet meteen de eerste keer, maar wel als je de tips beter onder de knie krijgt.

Tips voor minder stress tijdens een sollicitatie

Veel mensen raken net als jij gestresst als ze moeten solliciteren. Dat is jammer, omdat je dan niet meer zo goed uit je woorden komt. Je kunt je niet presenteren zoals je graag zou willen. De werkgever krijg geen goed beeld van je, waardoor je minder kans maakt op die nieuwe baan.

Met een aantal praktische tips zal je veel minder stress ervaren tijdens een sollicitatie:

  • Bereid het goed voor
  • Relativeer voordat je begint
  • Adem in, en adem rustig uit
  • Ga lekker comfortabel zitten
  • Verwar stress niet met spanning

1. Bereid het goed voor

Een goede voorbereiding is het halve werk, dat geldt zeker tijdens het solliciteren. En je kunt je op meerdere manieren voorbereiden. Dus voer het gesprek al een keer met je partner of met de kinderen. Of met een goede vriend, die kritisch met je meeluistert. 

Daarnaast kun je online alvast zoeken naar de typische vragen, zodat je daar een antwoord op hebt. Zet voor jezelf je sterke én zwakke punten alvast op een rij. Dan hoef je daar geen spanning over te ervaren. 

2. Relativeer voordat je begint

Natuurlijk is het een belangrijke sollicitatie. En natuurlijk wil je die baan graag hebben, anders had je de sollicitatie überhaupt niet gedaan.

Tegelijkertijd zijn er meer banen te vinden. En zal de wereld niet vergaan als je het deze keer niet redt. Zelfs als je de beste sollicitatie van je leven voert ben je afhankelijk van waar de werkgever precies naar op zoek is. Je hebt niet overal controle over, dus probeer het belang te relativeren. 

3. Adem in, en adem rustig uit

Zorg er tijdens de sollicitatie en net ervoor voor dat je zo rustig mogelijk ademt. Adem rustig in via je neus. Neem even een seconde de tijd, en adem dan rustig uit via je mond. Herhaal dat minimaal 5 tot 10 keer. Je zal merken dat je hartslag omlaag gaat, en je beter tot rust komt.

4. Ga lekker comfortabel zitten

Neem plaats in de stoel waarop je solliciteert, en ga lekker comfortabel zitten. Neem gewoon even 10 tot 20 seconden de tijd om goed te gaan zitten en om je heen te kijken. Je straalt dan meteen meer zelfvertrouwen uit, waardoor je beter overkomt op degene tegenover je.

5. Verwar stress niet met spanning

Een beetje spanning tijdens een sollicitatie is heel normaal. Het is niet automatisch stress, dus dat is niets om je druk over te maken. Een beetje gezonde spanning helpt je op scherp te staan, zodat je het beste in jezelf naar boven haalt.

Wil jij je iedere dag ontwikkelen? Ik kom graag met je in contact. Voor een vrijblijvend persoonlijk inspiratiegesprek, zodat je zelf kunt ontdekken wat ik voor je kan betekenen. Of neem contact met me op en stel je vragen, ik hoor graag van je.

Heb je vragen?