Stress tijdens je werk voorkomen: 5 praktische tips

Gepubliceerd op: 30 augustus 2022

stressTe veel stress is voor niemand goed, al helemaal niet op het werk. Dus loopt de druk op en zoek je een manier om daarmee beter om te gaan? Wij delen 5 tips die voorkomen dat de stress te hoog oploopt. Of beter nog, dat je het risico op te veel stress al vooraf kunt voorkomen.

5x stress voorkomen op je werk

Met deze 5 tips heb je tijdens jouw werk veel minder last van (te veel) stress:

  • Zorg dat je goed slaapt
  • Plan je prioriteiten
  • Neem even pauze
  • Luister rustige muziek
  • Maak het vandaag af

1. Zorg dat je goed slaapt

Begin door beter te gaan slapen, als je dat niet al doet. Het betekent in de meeste gevallen vooral dat je misschien wat vroeger naar bed moet gaan. Door eerder te gaan slapen is de kans groot dat je een betere nachtrust ervaart. En laat je telefoon het liefst buiten de slaapkamer, zodat je niet in de verleiding komt om daar nog lang op te kijken. Ga uit van 8 uur slaap, en je zal merken dat je daar na een paar weken nog nauwelijks een wekker voor nodig hebt.

2. Plan je prioriteiten

Goed uitgeslapen kun je veel helderder nadenken, dus pluk je meteen de vruchten van de goede slaap. Plan vervolgens je prioriteiten, door de dag of de komende dagen alvast even met jezelf door te nemen. Wat staat er allemaal te gebeuren en wat moet er vandaag of morgen in ieder geval af? Met een goed beeld van de prioriteiten wordt het gedurende de dag makkelijker om ‘nee’ te zeggen tegen alles wat op dat moment niet belangrijk is.

3. Neem even pauze

Je gaat aan de slag met jouw werk, en in het bijzonder de prioriteiten. Dat betekent gelukkig niet dat je daar onafgebroken aan moet blijven werken. Neem na bijvoorbeeld twee uur even een kwartiertje pauze. Loop even weg van je werkplek, ga iets anders doen en laad de batterij op die manier spreekwoordelijk weer even op.

4. Luister rustige muziek

Merk je dat je daarna weer snel in de stress schiet, zodra je aan het werk gaat? Soms helpt het om wat rustige muziek te luisteren. Zoek een ontspannen playlist of zelfs instrumentale muziek die bedoeld is om jouw rustiger te maken. Het heeft direct invloed op hoe jij je voelt.

5. Maak het vandaag af

Rond de belangrijke taken die je vaststelde in stap 2 dezelfde dag nog af. Dat voorkomt dat je eraan blijft denken. In plaats daarvan rond je het af en maak je jouw brein vrij om de volgende dag weer nieuwe taken op te pakken.

Stress tijdens je werk voorkomen

Ik help je stress tijdens je werk te voorkomen. Of ik kan je zelfs helpen als loopbaancoach in Hengelo en omgeving. Jij zit daardoor beter in je vel, om te voorkomen dat de stress tijdens het werk te hoog oploopt. 

Wil jij je iedere dag ontwikkelen? Ik kom graag met je in contact. Voor een vrijblijvend persoonlijk inspiratiegesprek, zodat je zelf kunt ontdekken wat ik voor je kan betekenen. Of neem contact met me op en stel je vragen, ik hoor graag van je.

Heb je vragen?