Voorkom onzekerheid over outplacement: antwoord op 3 vragen

Gepubliceerd op: 3 juni 2022

outplacementOutplacement roept bij veel mensen onzekerheid op. Dat is niet zo vreemd, waarschijnlijk heb je er voor de eerste keer mee te maken.

Dus, hoe zit het precies en wat kun je verwachten? Ik heb veel mensen begeleid bij hun outplacement. Daarom kan ik je antwoord geven op in ieder geval een aantal van de veel gestelde vragen.

Antwoord op 3 vragen over outplacement

Outplacement roept in sommige gevallen een aantal vragen op. Je kunt denken aan:

  • Hoe groot is de kans op een nieuwe baan?
  • Wie betaalt outplacement?
  • Maak ik als vijftigplusser nog kans?

1. Hoe groot is de kans op een nieuwe baan?

Het valt niet met zekerheid te zeggen hoe groot de kans is op een nieuwe baan. Tegelijkertijd heb ik door de jaren heen tientallen anderen geholpen een leuke nieuwe baan te vinden. Soms is het een kwestie van goed begrijpen wat jou daadwerkelijk gelukkig maakt of waar je goed in bent. In andere gevallen vraagt het om een omscholing of andere focus. Samen bepalen we waar je de beste kans maakt om dankzij outplacement opnieuw met goede zin aan de slag te gaan.

2. Wie betaalt outplacement?

In de meeste gevallen betaalt de werkgever het traject voor outplacement. Het is vaak een onderdeel van het afscheid. Een werkgever wil er bijvoorbeeld tijdens een reorganisatie voor zorgen dat je zo goed mogelijk terechtkomt, bij voorkeur bij een andere werkgever.

Een traject voor outplacement is intensief en vaak langdurig. Het gaat om begeleiding gedurende meerdere maanden. Zo leren we elkaar beter kennen, ontdek jij jouw mogelijkheden en wordt het beter duidelijk waar je de nieuwe baan kunt vinden. Dat maakt een outplacementtraject relatief duur. We bespreken vooraf de kosten en wie de rekening betaalt. Op die manier hoef je ook daar niet onzeker over te zijn.

3. Maak ik als vijftigplusser nog kans?

Ja, ik heb regelmatig vijftigplussers aan een nieuwe baan geholpen. Het is misschien niet de baan waar je in eerste instantie aan denkt, maar er zijn allerlei mooie uitdagingen te vinden. We gaan uit van jouw vaardigheden, jouw talenten en natuurlijk het werk waar jij energie van krijgt.

Op die manier ben je voor heel veel werkgevers nog heel waardevol. Je hebt een schat aan ervaring, hebt een belangrijke mate van rust over je en weet waar je goed in bent (en waar minder). Dat betekent dat je ook op latere (werk)leeftijd nog een goede kans maakt om een nieuwe baan te vinden dankzij outplacement.
De meeste klanten die ik na de trajecten spreek, zeggen vaak “had ik deze baan maar jaren eerder gehad”.
Zo is een outplacement soms een geluk bij een ongeluk.

Wil jij je iedere dag ontwikkelen? Ik kom graag met je in contact. Voor een vrijblijvend persoonlijk inspiratiegesprek, zodat je zelf kunt ontdekken wat ik voor je kan betekenen. Of neem contact met me op en stel je vragen, ik hoor graag van je.

Heb je vragen?