Waar ben je trots op?

Gepubliceerd op: 2 december 2015

TrotsKijk jij wel eens terug naar de stappen die je in je leven hebt genomen?
Blik jij wel eens terug op wat je hebt gedaan?
Ik regelmatig. En als ik terugblik realiseer ik me dat ik ook wel heel erg trots ben op  de stappen die ik heb genomen. Zo kijk ik met een goed gevoel terug op misschien wel één van de belangrijkste stappen in mijn leven. Een stap die mijn leven totaal veranderd heeft.

Mijn keuze én de verandering

Na mijn middelbare school wilde ik heel graag naar de Academie voor Lichamelijke Opvoeding (sportacademie).  Helaas stond ik op de wachtlijst (in die tijd werden er slechts 30% meisjes aangenomen en wel 70% jongens (??) ) en werd ik uiteindelijk niet toegelaten.  Dat was flink balen, want dit was wat ik wilde – sportlerares worden – en ik dacht, dan volgend jaar maar opnieuw aanmelden. Ik ben in plaats van te gaan studeren toen gaan werken. Eerst  als verkoopster in een sportzaak en later in de administratie en uiteindelijk werkte ik bij de politie op de afdeling personeelszaken.  De sportacademie liet ik voor wat het was en ik heb me nooit meer aangemeld. Ik werkte, was ambtenaar en had toch zekerheid … ik was nog  jong en toch voelde ik op een gegeven moment  …  ‘wil ik dit wel?’ en ‘wil ik dit mijn hele leven?’

Ontslag

Ik heb in vrij korte tijd besloten om mijn baan met veel zekerheid op te zeggen. Ik heb wat rondgekeken en me verdiept in mogelijke studies.  Ik heb ontslag genomen en ben gaan studeren. Dit toen tot grote ergernis van met name mijn vader, want ik was toch ambtenaar, met een goede vaste baan en veel zekerheid. Ik heb gekozen voor de studie Pedagogiek en dat deed ik part time. Er ging een wereld voor mij open. Student zijn en mijn overige tijd indelen met creativiteit, vrijwilligerswerk en studie. En ook al had ik geen salaris meer, ik kon met het beetje geld wat ik had,  rondkomen en ook nog op vakantie.

JA tegen jezelf zeggen

Achteraf is dit één van de beste stappen in mijn leven, met name om voor mezelf te gaan staan, om “ja” tegen mezelf te zeggen en mezelf te gaan ontwikkelen. Nu jaren later ben ik daar nog steeds blij mee en dankbaar voor. Soms zijn het kleine stapjes die je zet, soms zijn het keuzes die je maakt. Kijk er naar en zie wat het je brengt. Natuurlijk kan je naar beren gaan kijken, en naar je angsten gaan kijken van o, zal het wel lukken? En wat als …?

In het NU

Allemaal dingen die in de toekomst liggen en die er NU niet zijn. In het NU voelt de keuze  goed. In het NU zit de kracht, de potentie. In het NU gaat het lukken! In het NU kan ook jij de stap nemen. Bedenk als jij stappen zet, dat je ook in het NU handelt. Er zijn altijd smoezen te verzinnen van de hypotheek, of de kinderen of er moet wel brood op de plank of ik kan het niet of … . Ja, dat klopt,  ja, dat is helemaal waar en het zijn smoezen. Het  zijn allemaal oorzaken, redenen of belemmerende overtuigingen waarom jij geen “JA” durft of kunt zeggen tegen jezelf.

Trots en uit je comfortzone

Daarom daag ik je uit om terug te kijken op de stappen die je hebt gezet. Ben jij trots op wat je gedaan hebt? Ben jij tevreden over de stap die je genomen hebt? Ben jij er blij mee? Je moet soms echt uit de comfortzone … En reflecterend zal je altijd krachtiger, sterker en blijer uit de gekozen stap komen.

Successen

Een oefening die ik mijn klanten in coaching of training laat doen,  is de volgende:

Beschrijf kort 5 prestaties of successen waar je trots op bent en waarom dat zo is. Geef daarna aan welke kwaliteiten daar uit blijken.
Mijn Prestatie/Succes is:
Dit deed ik:
Ik ben er trots op omdat:
Daar blijken deze kwaliteiten uit:

Ik daag mensen uit om 5 successen te benoemen en te omschrijven.  Deze prestaties of successen kunnen liggen op het gebied van werk, hobby, vrije tijd, studie, opleiding, familie en gezin.

Met hetgeen waar jij trots op bent, in combinatie met jouw kwaliteiten, maakt dat JIJ een sterkere versie van jezelf wordt. Dat je vol zelfvertrouwen in het leven gaat staan en dat ook JIJ een volgende stap kunt zetten.

Ik ben benieuwd: Op welke stappen die jij gezet hebt, ben jij trots?
Deel het met ons, zodat we van jou kunnen leren of dat je anderen kan inspireren.

Ben je er nog niet helemaal uit? Laat je inspireren en vraag een gratis Goud sessie aan of neem contact op voor een kennismaking.

Heb je vragen?