Wat doen bedrijven om solliciteren bijzonder te maken? 3 trends

Gepubliceerd op: 16 januari 2024

solliciterenBedrijven hebben grote moeite om voldoende nieuwe kandidaten te vinden voor hun vacatures. Dat betekent dat het solliciteren anders werkt dan een paar jaar geleden. Wie de trends kent en die doorgrondt kan daar voordeel uit halen. Daarom houd ik het als sollicitatie specialist voor je in de gaten.

Natuurlijk gaat het er tijdens een sollicitatie om dat jij jezelf zo goed mogelijk presenteert. Dat draait in de basis om jezelf en om jouw presentatie. Maar het draait er ook om dat je het bedrijf goed begrijpt. En dat je inspeelt op de trends in solliciteren, omdat je dan veel beter kan inschatten wat je precies kunt verwachten. 

Solliciteren verandert als de nood hoog is

Als bedrijven makkelijk kandidaten kunnen vinden kent het solliciteren veelal een traditionele vorm. Dat verandert als de nood hoger wordt, omdat goede kandidaten schaars zijn. Als sollicitatie specialist houd ik de trends voor je in de gaten. En leg ik je uit hoe je daar slim op inspeelt als kandidaat.  

3 trends: nieuwe manieren om te solliciteren

Steeds meer bedrijven omarmen nieuwe trends, die veranderen op welke manier jij solliciteert. Bedrijven doen op die manier hun best om een andere ervaring te bieden. Zodat jij als kandidaat bij hen solliciteert, in plaats van bij hun concurrenten.

Dit zijn drie trends binnen sollicitaties:

1. Solliciteren op de fiets

Bedrijven nodigen kandidaten uit voor een sollicitatiegesprek op de fiets. Of ze gaan een stuk wandelen met een kandidaat. In de beide gevallen bevind jij je op een heel andere locatie, namelijk in de buitenlucht. Het bedrijf wil zich graag op een unieke manier presenteren. Dat vraagt andersom ook flexibiliteit van jou, omdat je je kunt voorbereiden op een veelal luchtig gesprek om informeel kennis te maken. 

2. Omgekeerd: bij jou thuis

Andere bedrijven gaan nog een stap verder, en draaien de sollicitatie eigenlijk helemaal om. Ze plannen een gesprek, maar doen dat niet bij hen op kantoor. In plaats daarvan stellen ze voor om bij jou thuis af te spreken. Vanuit jouw eigen omgeving is het prettiger solliciteren, maar het kan ook ongemakkelijk voelen. Bereid je voor op een gesprek bij je thuis, waarbij de werkgever het vooral prettig vindt om te zien dat jij je thuis voelt.

3. Digitaal, dus op afstand

Ten slotte kiezen steeds meer bedrijven er al langere tijd voor om digitaal te solliciteren. Dat doen ze op afstand. Dat scheelt tijd en kosten, en het sluit beter aan bij de tijdgeest. De kans is groot dat je regelmatig thuis zal werken. Op deze manier kunnen jullie alvast kennismaken, op een wijze die past bij hoe het werk er straks mogelijk ook uit zal gaan zien. 

Plan jouw gratis GOUD-sessie

Wil jij je iedere dag ontwikkelen? Ik kom graag met je in contact. Voor een vrijblijvend persoonlijk inspiratiegesprek, zodat je zelf kunt ontdekken wat ik voor je kan betekenen. Of neem contact met me op en stel je vragen, ik hoor graag van je.

Heb je vragen?