‘Ze doen niet wat ik zeg’: 3 praktische communicatie tips

Gepubliceerd op: 7 juli 2020

communicatieDoen ze niet wat je zegt en ben je benieuwd hoe je dat kunt verbeteren?  Last van slechte communicatie? Met een paar handige tips wordt het een stuk makkelijker om alle neuzen dezelfde kant op te krijgen. Effectief communiceren maakt het allemaal zo veel makkelijker. Maar ja, hoe? En natuurlijk zonder commentaar, want dat wil je niet meer.

Tips om ze te laten doen wat je zegt

Benieuwd hoe je dat aanpakt? Met de volgende 3 communicatie tips kun je anderen een stuk beter laten doen wat je van ze vraagt:

  • Kopieer de lichaamshouding
  • Benadruk hun rol
  • Gebruik een neutrale sfeer

1. Kopieer de lichaamshouding

Zonder dat we het door hebben is zo’n 85% van al onze communicatie non-verbaal. Daar kun jij je voordeel mee doen, bijvoorbeeld door de lichaamshouding van de ander te kopiëren. Zodra een ander net zo staat of zit als wij vinden we die ander automatisch iets aardiger. We krijgen meer sympathie voor die persoon, zonder dat we het door hebben. Dat betekent dat je meer kans hebt om de ander iets te laten doen als je dezelfde houding aanneemt. We luisteren beter naar anderen die we aardig vinden, dus zijn we eerder geneigd om op het verzoek in te gaan.

2. Benadruk hun rol

Probeer de ander aan te spreken in een duidelijke rol. Doe dat op een vriendelijke manier, door gebruik te maken van zelfstandig naamwoorden in plaats van werkwoorden. Vertel niet dat de ander altijd ‘zo hard werkt’, maar vertel wat een ‘harde werker’ die persoon is. Je benadrukt een rol, die de ander in een positie brengt om die rol uit te gaan voeren. Pas er uiteraard wel mee op dat het niet te ver af mag staat van wat de ander daadwerkelijk doet. Als het onrealistisch wordt verliest deze tip z’n effect.

3. Gebruik een neutrale sfeer

Probeer het verzoek te doen in een zoveel mogelijk neutrale sfeer. Ga even rustig met elkaar zitten of drink zelfs een kop koffie. De neutrale sfeer helpt de ander te ontspannen, waardoor jij de kans krijgt om diegene een verzoek te doen.

Laat ze doen wat je zegt: aan de slag

Wil je anderen beter laten doen wat je zegt en weet je niet goed hoe je dat voor elkaar moet krijgen? Ik kan je er goed mee helpen, zowel met de bovenstaande tips als met een aantal andere technieken. Benieuwd hoe ik dat als startversneller en businesscoach aanpak? Ik leg het je graag uit. Wil je meer weten over effectieve communicatie? En wil je aan de slag om anderen te laten doen wat je van ze vraagt? Ik kom graag met je in contact. Voor een vrijblijvend persoonlijk inspiratiegesprek, zodat je zelf kunt ontdekken wat ik voor je kan betekenen. Of neem contact met me op en stel je vragen, ik hoor graag van je.

Heb je vragen?