Zelfverzekerd op je werk: 5 tips om eraan te werken

Gepubliceerd op: 8 november 2022

zelfverzekerdJe zoekt naar (meer) zelfverzekerd zijn op je werk: hoe voorkom je onnodige onzekerheid? Je vindt veel waarde in de juiste mindset, dus de manier waarop je werkt en daarover nadenkt.

Met een aantal praktische tips leer je de successen te vieren, om feedback te vragen en bijvoorbeeld vooruit te kijken. Het zijn die tips die je helpen zelfverzekerd en zelfverzekerder te worden, ook als je al van alles hebt geprobeerd.

5 tips: meer zelfverzekerd overkomen

Sommigen lijken meer zelfverzekerd dan anderen. Toch is het bepaald geen vaste karaktertrek. Je kunt daar zelf aan werken, met aandacht voor deze 5 tips:

  • Vier de successen
  • Vraag om feedback
  • Kijk vooruit
  • Vergroot je kennis
  • Durf vragen te stellen

1. Vier de successen

Iedereen boekt successen, groot of klein. Je bepaalt bovendien zelf hoe je daarmee omgaat. Ga er niet zomaar aan voorbij, maar sta er even bij stil. Begin eventueel heel klein, door te vieren hoe je met een collega of je leidinggevende hebt gesproken. Bouw het verder uit naarmate je meer vertrouwen krijgt, om grotere prestaties te vieren.

2. Vraag om feedback

Vier de momenten waar je zelf trots op bent, en vraag vervolgens om feedback. Hoe is het op anderen overgekomen hoe je handelde of hoe je sprak? De feedback kan zowel positief als opbouwend zijn. Vraag regelmatig om feedback, en haal vertrouwen uit het feit dat je daarmee zal groeien.

3. Kijk vooruit

Iedereen maakt weleens een misser. Kijk niet alleen maar terug. Verleg de focus ook eens naar voren, dus richting de toekomst. Kijk regelmatig vooruit, en plan bijvoorbeeld hoe je het de komende keer zal aanpakken. Bedenk je hoe je zal stralen, omdat je in jouw fantasie nog alles kunt bedenken wat er zou kunnen gebeuren.

4. Vergroot je kennis

Zorg ervoor dat je weet waar je het over hebt. Lees je vooraf in en bedenk je wat er zou kunnen gebeuren. Door je goed voor te bereiden ervaar je meer zelfvertrouwen, omdat je weet dat je er tijd en moeite in hebt gestoken.

5. Durf vragen te stellen

Dat betekent aan de andere kant niet dat je naast je schoenen moet gaan lopen. Houd er rekening mee dat je zelf niet alles weet en dat je zelfs niet overal over kunt lezen. Durf anderen vragen te stellen, als blijk van je gegroeide zelfvertrouwen. Juist door anderen te vragen hoe zij het zien of wat ze verwachten geef je aan dat je op andere fronten meer kennis en vertrouwen hebt. Ik ben topcoach, dus kan je daar goed mee helpen.

Zelfverzekerd op je werk

Wil jij je iedere dag ontwikkelen en zelfverzekerd naar je werk gaan? Ik kom graag met je in contact. Voor een vrijblijvend persoonlijk inspiratiegesprek, zodat je zelf kunt ontdekken wat ik voor je kan betekenen. Of neem contact met me op en stel je vragen, ik hoor graag van je.

Heb je vragen?