De 1e indruk

Gepubliceerd op: 13 november 2013

indrukDe 1e indruk maak je maar één keer!

  • Het voelt goed.
  • Het klinkt goed.
  • Het ziet er goed uit.

Onze waarneming gaat via onze zintuigen en spreken vaak de waarheid. Ook bij het sollicitatiegesprek gaat het om de 1e indruk. Het gaat om het eerste wat men hoort, ziet en/of voelt.

De eerste minuut …

Je mag op sollicitatiegesprek. Super, nu moet je je goed presenteren.
Weet je, dat bij binnenkomst, in de eerste minuut, vaak het “oordeel” al wordt geveld.
Wat is de 1e indruk? Hebben je gesprekspartners een foute 1e ervaring van je, dan moet je heel wat goed maken in het sollicitatiegesprek. Meestal ben je dan al afgedaan. Echter is de eerste impressie positief, dan heeft dat natuurlijk ook invloed op het gesprek. Je zult dan minder “hard” moeten werken in het jezelf positief presenteren.

Voorbereiding

Een goede voorbereiding bij solliciteren is erg belangrijk. Zo kan je de 1e indruk ook voorbereiding. Dit begint bijvoorbeeld thuis voor de klerenkast. Wat trek je aan op sollicitatiegesprek? Een 3-delig pak als je solliciteert naar een functie van heftruck chauffeur is niet echt op zijn plaats. Ook een 3-delig pak aantrekken als je dit nooit draagt, voelt niet goed, ook al solliciteer je naar een baan als teammanager. Kijk voor wat betreft kleding wat bij de functie past. En het aller belangrijkste is, trek iets aan waar jij je lekker bij voelt, waarbij jij je het beste presenteert, waarbij je de beste 1e indruk kunt maken op het geen men ziet.

Een goed handdruk

Naast dat het oog wat wil, moet het contact ook goed voelen. Hoe geef je een hand? Is de handdruk redelijk slap, dan laat dit vaak ook een slappe indruk achter. Een stevige hand geeft eerder een krachtige stevige impressie. En wat wil jij uitstralen? Bij het geven van een hand, stel je jezelf ook voor. Laat jezelf goed en duidelijk horen. Noem je naam en luister ook naar de naam van de ander. Praat niet door elkaar.

Waarneming

Onze zintuigen spelen een hele belangrijke rol bij waarneming en dus bij wat je laat zien. En dat wil je toch, jezelf positief laten zien, horen en voelen dat jij de beste bent die op gesprek komt en die de baan wil. Overtuig jezelf dat de baan voor jou is en overtuig de werkgever dat deze jou aanneemt.
De 1e indruk is bepalend, in die eerste minuut valt vaak al de keus van dit is dé man of vrouw die we zoeken.
Let zelf maar eens op als je bijvoorbeeld ergens voor het eerst binnenkomt of iemand voor het eerst ontmoet, hoe bepalend voor jou de 1e indruk is en wat het met je doet?

Wil je meer weten over solliciteren en presenteren? Neem contact met me op. Als TOPcoach en Sollicitatie Specialist begeleid ik je graag in jouw sollicitatieproces.

Ook Interessant voor je:

Heb je vragen?