10 tips over kledingkeuze bij sollicitaties

Gepubliceerd op: 7 mei 2014

KledingkeuzeJe mag op sollicitatiegesprek. Super! Echter wat trek je aan? De eerste indruk is bepalend. Alle ogen zijn op jouw gericht. Dus bij binnenkomst is je kleding iets wat meteen opvalt. Bijgaand 10 tips over kledingkeuze bij sollicitaties.

Ik heb al eens eerder geschreven over het belang van jezelf presenteren en over goed voorbereiden van sollicitatiegesprekken. Daar hoort kleding dus ook bij. Kleding is een belangrijk onderdeel van je presentatie en van je eerste indruk. Door bepaalde kleding te dragen toon je respect voor jezelf en voor je omgeving.
De uitdrukking “Kleren maken de man”, gaan dan ook op; je zult zelfbewuster, zelfverzekerder en professioneler overkomen.

10 tips over kledingkeuze bij sollicitaties

  1. Wat is gebruikelijk bij het bedrijf waar je solliciteert?
    Ga op onderzoek naar de kledingvoorschriften die gelden bij het bedrijf waar je solliciteert. Ga desnoods kijken hoe mensen
    ’s morgens naar hun werk gaan. Bezoek de website om te zien hoe het bedrijf zich presenteert. Het is gebruikelijk dat je je wat netter kleedt op een sollicitatiegesprek; je kunt beter “overdressed” zijn, dan “underdressed”.
  2. Voel je prettig in de kleren, die je draagt
    Je hoeft niet meteen een mantelpak of driedelig kostuum aan te schaffen. Draag je nooit een pak en vraagt de functie dit wel, oefen dan thuis met het dragen van dit pak. Belangrijk is dat je je lekker voelt in de kleding die je draagt. Je moet per slot wel je zelf kunnen zijn. Het moet je zelfvertrouwen geven.
  3. Zorg voor een zakelijke “power outfit”
    Misschien moet je toch investeren in je kleding. Soms zijn nieuwe accessoires, zoals een nieuw overhemd, das of sjaal al genoeg.
  4. Let op kleuren in je kleding
    Van een imago stylist kreeg ik de tip om voor kleur dichtbij je gezicht te kiezen. Het liefst niet meer dan drie tinten tegelijk omdat anders de luisteraars afgeleid worden. Je wilt toch alle aandacht bij jouw verhaal.
  5. Kleding moet ook goed zitten
    Zorg ervoor dat je kleding lekker zit en dat je niet constant aan je kleding hoeft te plukken. Voorkom dus dat je aan je kleding moet sjorren of het recht moet trekken. Dit leidt alleen maar af, ook voor jezelf. Kleding moet ook niet te strak zitten. Dit tekent af en maakt zelfs dik. Let ook op strak zittend  ondergoed. En ook slips in de verkeerde kleur; zeker in de zomer is dit vaak veel zichtbaarder …
  6. Als je haar maar goed zit … Vaak voel je jezelf beter als je haar maar goed zit. Dus zorg dat het er goed verzorgd uit ziet. Zorg ook dat je kapsel bij je kleding past.
  7. Sta stevig in je schoenen
    Zorg voor een paar mooie (bij passende) schoenen. Zorg dat ze er verzorgd en gepoetst uit zien. De beste tip is om schoenen in dezelfde kleur als je broek, rok of panty te dragen. Het oog wil automatisch kijken naar kleur, het oog wil altijd “lezen”. Hoe hip het misschien ook is om rode of witte schoenen te dragen bij je pak, nu op sollicitatiegesprek even niet!
  8. Make-up en luchtjes
    Alles valt of staat met een mooie en goede uitstraling. Te is altijd te veel. Dus geen al te zware make-up en pas ook met te veel parfum. Een neutrale deo kan wel van pas komen.
  9. Besteed naast kleding ook aandacht aan accessoires
    Een outfit kan je persoonlijker, modieuzer en zakelijker maken met accessoires en sierraden. Natuurlijk geldt hier ook weer overdaad schaadt. Dus stem een en ander op elkaar af. Let ook op zichtbare piercings en/of tatoeages. Doe ze uit en/of bedek ze.
  10. Blijf je netjes kleden, ook als je de baan hebt
    Kleren maken de man, ook als je de baan hebt. Zorg dat je blijft uitstralen wie je bent. Wees bewust van je kracht en positieve invloed. Als je uitstraalt dat je het weet, gelooft men jou ook eerder. Laat in je kledingkeuze zien dat je zeker kwaliteiten hebt.

Heb jij nog naast deze 10 tips voor kledingkeuze bij sollicitaties nog tips die nuttig zijn voor als je op sollicitatiegesprek gaat?
Laat het me weten.

Wil jij nog meer weten over solliciteren en presenteren? Neem contact met me op. Als TOPcoach én Sollicitatie Specialist heb ik al velen succesvol begeleid in hun sollicitatieproces naar passende banen.

Heb je vragen?