Een sprong in het diepe: durf ik het aan om van carrière te switchen?
You better work, is wat ons met de paplepel wordt ingegoten. Niet zo gek, want er moet brood op tafel, en een gevulde bankrekening komt (meestal) niet uit de lucht vallen. Als je eenmaal de zekerheid hebt van een salaris en baan, is het verleidelijk om daaraan vast te houden. Maar wat nou als je baan ineens niet meer zo zeker is, of als je eigenlijk doodongelukkig wordt van de dagelijkse sleur? Dit artikel geeft je tips om succesvol van carrière te switchen.
Terwijl de Nederlandse economie tot een jaar geleden best lekker ging, staat de arbeidsmarkt sinds de komst van corona compleet op zijn kop. Inkomens zijn veel minder stabiel dan normaal, het is voor sommige werkgevers moeilijker dan ooit om hun personeel te betalen – en dan hebben we het nog niet eens gehad over de horeca of evenementenbranche. Maar de pandemie heeft veel mensen ook doen stilstaan bij hun leven: hoe zit ik er nu bij? En ben ik wel echt gelukkig? Grotendeels aan huis gekluisterd manifesteren die twijfels zich als een soort sloopkogel in je hoofd. Een sloopkogel die probeert door de muren van je zekere, en voorheen zo gehaaste, bestaan te breken. Moet ik mijn carrière omgooien? Hoe pak ik dat aan? En durf ik dat wel?
Veranderen van carrière of loopbaan?
Carrièrecoach Margreet Jonker hoort in haar omgeving steeds vaker dat mensen radicaal van loopbaan veranderen, vertelt ze vanuit haar kantoor in Hengelo. Voornamelijk mensen die thuis zitten en niet meer kúnnen werken vinden vaker de motivatie om op zoek te gaan naar een compleet andere carrière: “Zo hoorde ik een verhaal van een casinomedewerker die afgelopen jaar filiaalmanager is geworden bij een supermarkt. Hij zei dat-ie nooit meer terug wilde, zo leuk vond hij het.” Deze verhalen doen de carrièrecoach deugd, want haar doel is uiteindelijk om iedereen het beste uit zichzelf te laten halen. Geluk staat daarbij voorop, want: “als je doet waar je hart ligt, word je een blijer mens. En dat is voor iedereen beter. Daar help ik je graag bij.”
Werkgeluk tips
Kan jouw werkgeluk ook wel een boost of verandering gebruiken? Jonker geeft tips om zelf ook de sprong naar een nieuwe carrière te wagen, ook als je nog niet zeker weet wat je wilt gaan doen.
- Zekerheden zijn onzekerheden
Tegen mensen die de stap niet durven te wagen zegt Margreet Jonker: “Ga het doen. Ook al lijkt de stap misschien groot, het levert altijd iets op.” Ze vergelijkt het in die zin met een relatie: “soms ga je uit elkaar en dat voelt dan verschrikkelijk natuurlijk. Maar op een gegeven moment vind je een nieuwe relatie, en die is vrijwel altijd beter dan de vorige. Zo werkt het ook bij een baan; als je bij je huidige werk niet op je plek zit, kan het eigenlijk alleen maar beter worden.” Het belangrijkste is dat je met plezier naar werk gaat en ook vol energie terugkomt. Als dat niet zo is, moet je even goed nadenken. Dat kan je je hele leven blijven doen, hoe oud je ook bent. “Op je 40e moet je nog 27 jaar tot je pensioen, dus het is nooit te laat”, zegt Jonker.
Volgens Jonker denken we te veel in wat we hebben, in plaats van in wat we kúnnen hebben. “De zekerheden die je hebt dankzij je huidige baan, denk aan een inkomen, contract, et cetera, zijn eigenlijk onzekerheden. Je bent bang om het kwijt te raken als je de stap waagt. Maar je hoeft je niet te verschuilen in die schijnveiligheid, waag eens een sprong in het diepe.” Probeer je situatie daarom eens van een andere kant te bekijken en ga voor jezelf na of je zekerheden niet juist onzekerheden zijn. Ook hier kan je een loopbaan- of carrièrecoach voor in te zetten. Deze kan perfect met je mee ‘omdenken’ voor het gewenste resultaat.
- Maak van je hobby juist wél je werk
Als je de keuze hebt gemaakt een nieuwe carrière aan te gaan, hoe weet je dan welke richting je op wil? Je hoort vaak dat je privé en werk gescheiden moet houden, maar Jonker is het daar niet per se mee eens. Als je een carrièreswitch overweegt, moet je juist wel goed stilstaan bij je passies. “Zoek naar een baan waarbij je dezelfde kwaliteiten gebruikt als voor je hobby’s, dan kost werken veel minder moeite”, zegt ze. Hou je van voetballen? Dan ben je een teamplayer. Hou je meer van tennis? Ga dan op zoek naar een baan waar je meer zelfstandig aan de slag kan.
Over de vraag hoe je dan precies weet wat jouw passies zijn, reageert Jonker dat je goed moet kijken naar waar je op een dag blij van wordt, maar ook niet te veel in algemeenheden moet vervallen. “Met mensen werken is menseigen bijvoorbeeld”, zegt ze. “Je kan met mensen werken als begrafenisondernemer, maar ook als buschauffeur.” Daarom adviseert ze zo specifiek mogelijk te kijken naar what tickles your fancy. Zie het als een toverbal, waar je iedere keer een laagje af moet sabbelen tot je weet welke kleur er middenin zit. Er zijn ook testen die je hiervoor kan doen, maar volgens de carrièrecoach heb je veel meer aan een goed en verdiepend gesprek. Waar word je blij van?
- Wacht niet op de vacature
Als je eenmaal hebt gevonden wat je wilt doen, is het tijd om te gaan solliciteren. Iedereen weet dat je moet opvallen, maar hoe doe je dat als je je hele werkende leven iets anders hebt gedaan? “De werkgever zoekt de beste kandidaat en bij jou ontbreekt het misschien aan ervaring”, legt Jonker uit. “Kijk daarom ook eens of je een andere manier vindt om te solliciteren, naast de standaard vacatures of advertenties. Er zijn een heleboel manieren om een bedrijf binnen te komen.” Hier komt het aloude maar megabelangrijke netwerken terug. Wees proactief en probeer de vacatures op die manier voor te zijn. Social mediaplatformen lenen zich hier perfect voor, en niet alleen het professionele platform LinkedIn. Zet bijvoorbeeld een bericht op Facebook wat je precies zoekt in een nieuwe baan. Je weet maar nooit wat voor connecties je hebt.
Netwerken terwijl je de hele dag in huis zit? De pandemie heeft deze golden oldie wel wat lastiger gemaakt, want wie zie je nou op een dag behalve je kat, partner, of kinderen? Je kan nog zulke goede gesprekken voeren met je kat, maar aan een baan zal hij je niet helpen. Toch denkt Jonker dat er zeker wel opties zijn om te netwerken: “Mensen zijn nu eenmaal sociale dieren en de meesten zullen opgelucht zijn om weer eens iemand te spreken. Videogesprekken kunnen altijd, maar misschien zijn er ook mensen die bereid zijn om met je te wandelen of iets dergelijks.” Je kan je online netwerk dus best af en toe inzetten om met mensen in contact te komen. Zo komen zij namelijk ook weer eens uit de dagelijkse thuiswerksleur. En daar hebben meer mensen behoefte aan dan je denkt. Wees vooral niet bang, ga het niet invullen voor een ander en ga er actief achteraan.
- Zelfverzekerdheid ten top
Voor het sollicitatiegesprek adviseert Jonker ook een verandering in je mindset, waardoor het gesprek een andere vorm aanneemt. Ze legt uit: “Je moet de rollen in je hoofd omdraaien. Het bedrijf heeft een probleem en jij bent de oplossing, niet andersom. Zij hebben namelijk iemand nodig om bij hun te komen werken.” Als je dit onthoudt, sta je een stuk zekerder in je schoenen. Zelfverzekerdheid is key: jíj bent de perfecte kandidaat en dat moet je kunnen presenteren.
Hoe zorg je er dan voor dat de werkgever jou de perfecte kandidaat vindt in het gesprek? Probeer simpelweg altijd vanuit je bestaande ervaring te praten, adviseert de loopbaancoach. Zet de kwaliteiten die je in je oude baan of hobby’s hebt toegepast om naar kwaliteiten die je nodig hebt voor deze nieuwe baan. Jonker geeft het voorbeeld van een Elektrotechnicus die ongelukkig werd van zijn baan, maar aangaf veel energie te krijgen van het coachen van voetballende jongeren. Uiteindelijk heeft hij deze kwaliteiten weten om te zetten naar een nieuwe carrière als docent Elektrotechniek op het ROC, een baan waar hij veel meer plezier uit haalt. Zoek dus bij jezelf naar de ervaringen die van toepassing kunnen zijn voor je nieuwe carrière. Als jij ervan overtuigd bent dat deze kwaliteiten je ver zullen brengen, weet je die ander vast ook over te halen.
Hopelijk brengen deze tips je een al een stukje dichter bij een nieuwe carrière. Uiteindelijk moet je vooral doen waar jij het beste in bent én waar je het gelukkigst van wordt. Iedereen zou gestimuleerd moeten worden om het beste uit zichzelf te halen, vindt Margreet Jonker: “Waarom is het normaal dat topsporters gecoacht en getraind worden om uiteindelijk gouden in plaats van zilveren medailles winnen, maar zou jij op zilver moeten blijven hangen? Ook jij als werkende levert Topsport in het bedrijf. Ook jij zou gecoacht en getraind moeten worden. Want ook jij bent Goud waard!”
Wil je meer weten over veranderen van baan of carrière switch? Neem contact op voor persoonlijk advies.