Leiderschap en Wandelcoaching: ontdek persoonlijk leiderschap in een wandeling

Gepubliceerd op: 4 februari 2016

 

leiderschap

Persoonlijk leiderschap ontdekken in een wandeling? Kan dat? Wandelcoaching is anno nu, ontzettend populair. En terecht! Wandelen met een coach helpt je letterlijk en figuurlijk de juiste stappen te zetten op jouw weg in dit leven, op jouw persoonlijke pad.
Ook leer je makkelijk nieuwe wegen kennen, zoals onder andere die van het Persoonlijk Leiderschap. Hoe je dat doet, de leider worden van jouw persoonlijke leven? Dat zal ik je eens rustig uitleggen.

Leiderschap en Wandelcoaching

Er zijn vele verschillende manieren van coaching. Eén daarvan geniet steeds meer populariteit en dat is Wandelcoaching. Waarom? Omdat wandelen je in beweging zet en daarnaast ook rust geeft. Die bijzondere combinatie vind je vooral als het wandelen in de natuur plaatsvindt. De natuur biedt namelijk erg veel inspiratie, rust, ruimte, stilte, inspiratie, contemplatie. Je kunt het zo gek niet bedenken, de natuur biedt alles wat jou op weg kan helpen. Uiteraard, zoals met alles in het leven, moet je het eerst leren zien. Of durven zien. Soms zie of weet je het al, maar durf of kun je er nog niet aan toe geven. Dan is het erg handig wanneer je samen met een goede coach, een goede begeleider, aan het wandelen bent. Die helpt je op weg. Dus zit je vast en wil je eruit? Kom in beweging en trek er eens op uit. Ik nodig je uit. Ga naar buiten en wandel de natuur in. Lopen zet je in beweging en kan je aanzetten tot een verandering, ook naar leiderschap. Wandelcoaching is ideaal om processen in beweging te zetten. Heb oog voor de natuur en zie de natuur als een metafoor voor wat je bezig houdt en wat er in je leeft.

Hoe ga je beter leidinggeven?

Als manager in een bedrijf of als directeur  van een bedrijf kun je soms ook vast zitten in structuren waar je uit wilt komen, worstelen met je leiderschap of met mechanismes en denkwijzen die je wilt veranderen. Je weet dat de huidige richting en werkwijze niet goed is, maar hoe verander je dat? Wandelcoaching is daarbij een uitstekend hulpmiddel, een uitstekende tool zelfs. Door letterlijk afstand te nemen van je bedrijf, je werkplek of je persoonlijke omgeving, door ermee aan de wandel te gaan, kun je er beter naar kijken, beter over nadenken, beter beschouwen en uiteindelijk beter beslissingen nemen ten gunste van het bedrijf.

En hoe zit dat met Persoonlijk Leiderschap?

Herken je dat je vast blijft zitten in bepaalde patronen, of dat je maar blijft piekeren, of dat je je doelen niet haalt en dat je alles maar liever uitstelt? Dat je opziet tegen een afspraak of gesprek met je baas, dat je al met stress in je lijf naar je werk gaat? Of dat je niet voor jezelf kiest? Dat zijn allemaal factoren die tegen je werken en die je zeker niet in je kracht zetten. Wil je hier iets aan doen en wil je verandering? Wil jij meer persoonlijke effectiviteit en meer persoonlijk leiderschap?

In contact komen met je diepere zelf

Door te wandelen in de natuur ontstaat er ruimte en rust om na te denken en om in contact te komen met je diepere zelf. De natuur biedt letterlijk ruimte om nieuwe wegen in te slaan. De natuur werkt rustgevend, het helpt je stil te worden in je hoofd, waardoor je beter in staat bent te luisteren naar je innerlijke gevoel. Wandelen in de natuur brengt je ook in het hier en nu. Je bent je dan meer bewust van jezelf. Als je aan het wandelen bent en je dus letterlijk afstand neemt van je werk of privé aangelegenheden, kun je beter beslissingen nemen en kun je beter de leiding (over jezelf) en je eigen werksituatie of je eigen leven nemen. Natuurlijk kun je in je eentje gaan wandelen, maar je kunt het ook onder begeleiding van een coach doen, dus wandelcoaching. Juist dankzij de begeleiding van een wandelcoach komen er diverse inzichten en antwoorden voorbij waar je anders wellicht of waarschijnlijk niet bij stil had gestaan. Of aan voorbij was gelopen. Of weg had gewuifd. Of aan de kant had gezet. Een wandelcoach helpt jou alle inzichten op een juiste manier te structureren, zodat je de weg niet (weer) kwijtraakt.

Positief effect Wandelcoaching is wetenschappelijk bewezen

In contact komen met de natuur zorgt voor in contact komen met je eigen natuur en draagt bij aan jouw vitaliteit, creativiteit en effectiviteit. De meerwaarde van de natuur voor jouw welzijn, persoonlijke ontwikkeling en persoonlijk leiderschap wordt onderbouwd door wetenschappelijk onderzoek. De positieve effecten ervan zijn vooral te vinden in stress reductie, een beter concentratievermogen, het vergroten van zelfvertrouwen en ook je creativiteit komt er beter mee op gang en tot uiting. Een wandeling van een half uur in de natuur zorgt er al voor dat depressieve gevoelens met negentig procent afnemen en dat het zelfvertrouwen daarmee toeneemt. Dat is alweer een extra goede reden om wandelingen in de natuur te maken. De natuur is echt een ideale context voor wandelcoaching. Dus kom in beweging!

Wandelcoaching in een park werkt ook uitstekend

Ik schrijf hier steeds over de natuur als ideale locatie. ‘Natuurlijk’ is een mooi natuurgebied een perfecte locatie, zoals een groot bos, mooi landschap of relaxed strand ideaal, maar in ons verstedelijkte Nederland kun je ook uitstekend werken vanuit een park in een stedelijke omgeving. Dat kan ook uitstekend werken als een inspiratiebron, daar heb ik ruime ervaring mee opgedaan. Wandelcoaching is denk ik wel de bekendste vorm van coaching in de natuur.

Waar moet ik het over hebben?

Een mooier vak dan wandelcoach bestaat er bijna niet. Ik mag buiten zijn in de natuur en bezig zijn met mijn missie. Die missie is mensen een sterkere versie van zichzelf te laten zijn of te laten worden. Het is mooi een bijdrage te kunnen leveren aan mensen die hun persoonlijke drive ontdekken of herontdekken, hen inzicht te geven in hun eigen leiderschap over het eigen leven. Je bent je eigen pad vinder, met een beetje hulp van mij er bij. Soms hoor ik mijn coachklanten zeggen: ‘Waar moet ik het dan al wandelend over hebben?’ Nou, dat ontstaat gewoon tijdens het wandelen. Mensen die zich moeilijk uiten, merken dat ze al wandelend gemakkelijker hun gedachten ordenen en vrijuit spreken. Daarnaast biedt de natuur of een natuurlijke omgeving altijd voldoende aanknopingspunten en metaforen. Bijvoorbeeld:

  • Kom je bij een T-splitsing of kruising: Welke keuze moet er gemaakt worden?
  • Vallen er veel bladeren: Wat moet je loslaten?
  • Obstakels op de weg: Welke belemmering of weerstand kom je tegen?

Letterlijk en figuurlijk krijg je stap voor stap inzichten in je huidige en je gewenste situatie. Wandelend praat het ook veel makkelijker, dan als iemand tegenover je zit en je aan kijkt. Bovendien kan een stiltemoment tijdens een wandelcoaching fijn zijn en totaal niet ongemakkelijk. Door middel van het stellen van open vragen, waar nodig doorvragen en spiegelen, zal snel tot de kern worden doorgedrongen. Hierdoor ontstaat persoonlijke groei, bewustwording en leiderschap over jezelf. Want ‘rust roest’ en ‘stilstand is achteruitgang’. Dus: Doe eens wat anders! Kom in beweging! Ga mee wandelen.

Inspiratie uit de natuur

In de natuur vind je diverse thema’s die belangrijk zijn voor je persoonlijke ontwikkeling en leiderschap. Bijvoorbeeld de vier seizoenen. Elk seizoen heeft een betekenis. Lente: Het ontluiken van de knoppen en dus groei Zomer: Het bloeien en de vruchten Herfst: Het vallen van het blad, het loslaten Winter: De inkeer en rust In welk thema zit jij? En wat doen de weersomstandigheden, zoals bijvoorbeeld regen, wind en zon met jou?

Zintuiglijke waarneming

We kunnen al onze zintuigen inzetten; zien, horen, voelen, ruiken en proeven.  Wat zie je allemaal wel of niet? Zie je de kleurverschillen, de verschillende soorten bomen en planten? Hoor je het geritsel van bladeren, het gefluit van vogels, het gezoem van insecten? Je kunt je ook alleen focussen op gevoel. Voel je de wind langs je gezicht, voel je de harde of zachte ondergrond onder je voeten? Zijn er bekende geuren die langskomen? Dorre bladeren, de zilte zeelucht of de geurige bloemen? En misschien kun je zonder te eten toch iets proeven? Proef je de ochtendlucht, de dauw of het zout van de zee? Als je je meer bewust wordt van je zintuigen bemerk je dat je veel meer kunt waarnemen dan je waarschijnlijk vooraf dacht.

Groei en voeding

Bomen en planten groeien en hebben voeding nodig, net als de mens. Wij kunnen veel leren van bomen en planten. Denk maar eens aan hoe bomen geworteld zijn en hoeveel gronding ze hebben. Een boom kan enorme kracht uitstralen, zelfs met afgebroken takken. Hoe sta jij in het leven en op de grond? Hoe ben jij geworteld en hoe zorg jij voor gezonde voeding? Kortom: er zijn volop metaforen in de natuur, waar wij ons aan kunnen spiegelen en ons persoonlijk verder in kunnen ontwikkelen. Met behulp van symbolen en metaforen uit de natuur maak ik de coachklanten erop attent dat ze hun eigen innerlijke wijsheid kunnen aanspreken. Er komen dan meestal antwoorden op vragen uit onverwachte hoek. Als coach breng je mensen met behulp van de natuur naar dat wat essentieel is op dat moment. Het gaat niet om het symbool zelf of de metafoor, maar het gaat om de betekenis die jij als coachklant daar aan geeft. Als coach spiegel ik, confronteer ik en reflecteer ik, samen met jou.

De voordelen van wandelen en van Wandelcoaching

  • Het is heel eenvoudig. Het vraagt alleen jezelf en tijd. Het is een time out voor jezelf. Je onderbreekt je werk, je patroon, je routine, door iets totaal anders te doen. Het is als het ware een bevrijdende ervaring te noemen. Wandelen bevrijdt je. Je ontdekt opnieuw je lijf en de wereld om je heen. Je voelt je letterlijk er midden in staan.
  • Door wandelcoaching kom je uit je systeem. Je hoeft niet sociaal te doen, je hoeft geen masker op te zetten, geen andere identiteit aan te nemen. Dit is de vrijheid van jezelf zijn. Door wandelen en je daar in te laten begeleiden, kun je weer worden wie je werkelijk bent.
  • Door wandelen ontstaat er ook stilte in jou. Door de bewustwording, door naar jezelf te kijken, naar binnen te gaan, naar wat jou echt beweegt, kan er ruimte ontstaan. Door de eenvoud van wandelen, door de ene voet voor de andere te zetten, word je hoofd vrij om helder te denken. De stappen die je zet, krijgen diepte in jezelf, in je eigen pad en je eigen leiderschap. Door het continue proces van lopen en het automatisme van het lichaam ben je in staat om je mind open te stellen voor nieuwe gedachten. Ook kun je vrij komen van gedachten van anderen.
  • Behalve dat er door het wandelen stilte ontstaat, is er natuurlijk ook beweging. Door het in beweging zijn gaat het hart sneller kloppen en zal het bloed krachtiger circuleren. Door de inspanning en ontspanning word je lichaam positief gevoed en komt het je gezondheid ten goede. Het zal je ook energie geven. Voel maar eens wat een verlichting het kan geven als je na een drukke dag gaat wandelen om een ‘frisse neus’ te halen.
  • Of wat denk je van ‘Lunchwandelen’? Hoe vaak werk je tussen de middag door, of eet je je lunch achter je bureau? Ben jij het type van altijd maar snel werken, altijd maar doorgaan of neem je de tijd om naar buiten te gaan, een time out te nemen, om jezelf weer op te laden? Oftewel kies je voor jezelf en zorg je goed voor jezelf. Welke persoonlijkheid zit er in jou, ben jij de leider of ben jij de volger? Kies jij je eigen weg of laat je je leiden?
  • Naar buiten gaan, is letterlijk van binnen even naar buiten stappen. En als je buiten bent, kom je makkelijker binnen in jezelf. Het is het beste van beide en brengt je ook even tijd en aandacht voor jezelf.
  • Wandelen maakt je ook sensitiever voor fijne gevoelens. Het kan je plezier geven vanwege de verrassingen die je tegenkomt en vreugde en geluk brengen van hetgeen je ziet, hoort, voelt of ruikt. Het kan je ook kalmeren vanwege de sereniteit van stilte en rust.
  • Wandelen is een uitstekend begin om in beweging te komen. Een wandelcoach begeleidt je daarbij verder in jouw proces, in de ene voet voor de andere, in elke stap die jij zet, in jouw persoonlijk leiderschap, want jij bepaalt jouw weg.

Werkvormen bij wandelcoaching

Tijdens het wandelen ontstaat wat er ontstaan moet. Soms gebruik ik als wandelcoach daarbij werkvormen, soms ook niet. Als we in het bos of park lopen dan zou ik een vraag kunnen stellen over:

  • Kies een boom, welke je aanspreekt.

Wat zie jij aan de boom, wat valt op, wat is de reden dat je deze boom kiest? Welke kenmerken heeft deze boom? Dit zijn vaak ook beschrijvingen van jezelf, van je sterke kanten en mogelijk je zwakke kanten, van je kwaliteiten en talenten en je mogelijke verbeterpunten.

  • Sta eens stil bij een willekeurige boom

Hoe is deze boom geworteld? Voel de grond onder je eigen voeten en voel hoe jij geworteld bent. Hoe stevig sta jij? Hoe is de groei? Kijk naar de wereld boven je, naar de lucht. Hoe is jouw verbinding met de lucht? Ben jij je bewust van de energiestroom van je tenen tot je kruin?

  • Vind een voorwerp in de natuur of omgeving die je aanspreekt.

Wat is de reden voor dit voorwerp? Welke kwaliteiten heeft dit voorwerp? En wat zeggen die kwaliteiten over jou? En wat zou dit voorwerp en de kwaliteiten ervan jou verder kunnen helpen bij je probleem, thema of situatie?

  • We komen bij een kruising, T-splitsing of verandering van weg en wat doe jij?

Ben jij diegene die de weg bepaalt? Of laat je je leiden? Welke keuze mogelijkheden zijn er en voor welke ga je? Welke herkenning hierin zit er in je werk of privé? Ook hier komt het thema Persoonlijk Leiderschap duidelijk aan de orde.

  • Bekijk het eens van een andere kant of vanuit andere ogen?

Kijk dus eens op een andere manier dan je gewend bent. Ik kan je vragen om dan in de huid te kruipen van een dier, boom, bloem of plant. Of vanuit de lucht, van hoog of laag, van veraf of dichtbij. Vanuit verschillende standpunten kunnen we naar je vraag kijken. Je zult versteld staan van de antwoorden en oplossingen die dan voorbij komen.

Geen excuus, pak je leiderschap

Je ziet: zowel de natuur als de coach geeft jou inspiratie om verder te komen. Er is dus geen excuus meer om niet te gaan wandelen, er zijn alleen maar goede redenen te bedenken waarom wandelen en wandelcoaching goed voor je is. Dus: wandel ook en wandel mee! Maak een afspraak én we gaan wandelen.

Heb je vragen?