Wat is loopbaanbegeleiding en doet een loopbaancoach?

Het vinden van en groeien in een baan die aansluit bij je interesses, persoonlijke doelen en kernwaarden kan je helpen om voldoening te voelen in je carrière. Het kan een uitdaging zijn om de juiste baan te vinden. Wanneer je niet zeker weet welke richting je op wil gaan, is het goed om een loopbaanadviseur in te huren.

Wat is loopbaanbegeleiding en coaching?

Loopbaanbegeleiding is ontworpen om mensen te helpen om de juiste loopbaan te vinden. Loopbaanadviseurs, ook wel ‘loopbaancoaches’ of ‘jobcoaches’ genoemd, bieden begeleiding aan professionals uit verschillende vakgebieden, achtergronden en ervaringsniveaus. Klanten van een loopbaanadviseur kunnen advies inwinnen over hun zoektocht naar een baan. Het is de rol van de loopbaanadviseur om je te helpen jouw opties te begrijpen en beslissingen te evalueren. Loopbaanadviseurs ondersteunen werkzoekenden ook door vaardigheden te verstrekken, tests af te nemen en tactieken te adviseren voor het vinden van een baan.

Wat doet een loopbaancoach of loopbaanadviseur?

De meeste loopbaancoaches voltooien masteropleidingen. Deze uitgebreide opleiding in loopbaanontwikkeling helpt hen de juiste kennis en vaardigheden te ontwikkelen om jou te helpen aan de carrière die je zoekt. De taken van een loopbaancoach zijn onder andere:

  • Uitvoeren en evalueren van cursussen voor aanleg en karaktereigenschappen
  • Samenwerken aan het ontwikkelen van bruikbare carrièredoelen
  • Het aanleren van technieken voor het vinden van werk, zoals het gebruik van zoekplatforms en het opbouwen van een professioneel netwerk
  • Effectieve interviewtechnieken en tips demonstreren
  • Beoordelen en verbeteren van cv’s, sollicitatiebrieven, portfolio’s en professionele netwerkprofielen
  • Assisteren bij het aanvragen van professionele ontwikkelingsprogramma’s zoals certificeringen, hoger onderwijs en beroepsverenigingen

Loopbaanbegeleiders gebruiken vaardigheden als onderzoek, actief luisteren, kritisch denken en probleemoplossend vermogen om je doelen, voorkeuren, vaardigheden, ervaring en opleiding om te zetten in een duidelijk professioneel plan.

Hoe een jobcoach jou kan helpen

Als je je afvraagt ​​of een professionele loopbaanadviseur de begeleiding kan bieden die je nodig hebt, kan het nuttig zijn om de diensten te begrijpen die loopbaancoaches doorgaans bieden.

Loopbaanbegeleiding

Of je nu voor je eerste baan kiest of een verandering overweegt, een loopbaancoach kan je door het proces begeleiden. Jouw loopbaanadviseur kan je helpen jouw vaardigheden te beoordelen, jouw professionele doelen te identificeren en je te adviseren over mogelijke matches.

In sommige gevallen kun je een reeks begeleide gesprekken voeren met een loopbaanadviseur. De loopbaancoach kan ook een persoonlijkheidstest afnemen om de beste carrièremogelijkheden voor je te bepalen.

Hulp bij een CV schrijven

Welke carrière je ook wilt nastreven, een sterk cv kan de aandacht van een werkgever trekken. Jobcoaches werken vaak met je samen om je cv te optimaliseren. Ze kunnen helpen bij het organiseren van een gemakkelijk leesbare indeling, het identificeren van belangrijke vaardigheden om resultaatgerichte beschrijvingen van professionele ervaringen te benadrukken en vorm te geven.

Sollicitatieadvies

Sollicitaties zijn een cruciale stap in het wervingsproces en geven je de mogelijkheid om een ​​sterke eerste indruk te maken bij werkgevers. Loopbaanadviseurs weten dat een meeslepend professioneel verhaal de basis vormt van een geweldig sollicitatiegesprek, en ervaren loopbaancoaches kunnen je helpen je eigen verhaal te identificeren en vorm te geven.

Jouw jobcoach kan je ook adviseren over de opbouw van een sollicitatiegesprek, effectieve antwoorden op veelgestelde vragen en het gebruik van lichaamstaal om de beste indruk te wekken.

Tips voor salarisonderhandeling

Een belangrijk aspect van het wervingsproces is het verkrijgen van een salaris binnen jouw doelbereik. Hoewel een potentiële werkgever jouw doelsalaris misschien niet meteen aanbiedt, kunnen sterke onderhandelingsvaardigheden je kansen op een bevredigende vergoeding vergroten.

Salarisonderhandeling vergt kennis en oefening, maar een loopbaancoach kan je helpen om beide snel te verwerven. Zoek voor salarisgerelateerde begeleiding een loopbaanadviseur die onderhandelingstips en advies over beloningspakketten biedt, zodat je het wervingsproces met vertrouwen tegemoet kunt treden.

Begeleiding bij baanverandering

Veel professionals hebben behoefte aan of interesse in een carrièreswitch. Een loopbaanadviseur kan je helpen om doordacht van baan te veranderen of je professionele doelen opnieuw te evalueren.

Als je een nieuwe carrière overweegt, kan het advies van een jobcoach je helpen om je opties te identificeren en te beoordelen. Veel loopbaancoaches blinken uit in het helpen van klanten bij het stellen van professionele doelen en het navigeren door nieuwe industrieën.

Kan je baat hebben bij loopbaanbegeleiding?

Of je nu net begint aan jouw professionele carrière of op zoek bent naar jouw volgende stap, het is niet altijd gemakkelijk om te weten wanneer je loopbaanbegeleiding nodig heeft. Hier zijn enkele veelvoorkomende redenen waarom mensen werkbegeleiding zoeken.

Je weet niet waar je moet beginnen

Als je niet zeker weet wat je moet doen met je hoofdvak of meer wilt weten over je carrièremogelijkheden, kan een jobcoach je helpen. Praat met een loopbaanadviseur om bronnen en advies te krijgen die je op weg helpen.

Je bent niet tevreden met je vakgebied

Als je op zoek bent naar iets anders dan wat jouw branche momenteel biedt, kan een loopbaancoach je helpen jouw professionele passie te vinden, zodat je weet hoe je meer uit jouw huidige baan kunt halen of kunt beslissen welk vakgebied het beste bij je past.

Je hebt niet langer een gedefinieerd carrièrepad

Hoewel je misschien begonnen bent met een carrièrepad in gedachten, is het normaal dat je langetermijndoelen veranderen. Een loopbaanadviseur kan je helpen een loopbaantraject uit te stippelen, zodat je meer controle krijgt over je professionele leven.

Je zoekt advies over het verder ontwikkelen van je huidige carrière

Als je jouw groeipotentieel wilt maximaliseren, kun je baat hebben bij loopbaanbegeleiding. Een ervaren jobcoach kan je helpen bij het verkennen van doorgroeimogelijkheden en je adviseren hoe je het meeste uit je carrière kunt halen.

Hoe vind je een loopbaancoach?

Loopbaancoaches zijn vaak gespecialiseerd in verschillende gebieden van het zoeken naar werk. Houd rekening met de volgende factoren om de juiste loopbaanadviseur voor jouw behoeften te vinden:

1. Denk na over de branche of het soort werk dat je wil doen

Veel loopbaanadviseurs richten zich op het helpen van kandidaten om te excelleren in bepaalde sectoren, dus het is de moeite waard om te evalueren of je baat kunt hebben bij meer gerichte begeleiding.

2. Overweeg of de vergoedingen binnen je budget passen

Zorg ervoor dat je begrijpt of je verantwoordelijk bent voor het betalen van een eenmalige vergoeding of een doorlopende maandelijkse vergoeding.

3. Zoek een geschikte loopbaancoach

Loopbaancoaches hanteren verschillende benaderingen. Bepaal welk persoonlijkheidstype en welke counselingbenadering je verkiest, en gebruik die factoren om jouw zoektocht te begeleiden.

4. Bestudeer hun werk

Lees de gepubliceerde blogs van loopbaancoaches en de beoordelingen van hun eerdere klanten om te beoordelen of die counselor goed voor je zal werken. Dit kan je ook helpen hun aanpak en filosofie te ontdekken.

5. Bepaal samen wat je wilt bereiken

Als je eenmaal de juiste loopbaancoach hebt gevonden, is het belangrijk om concrete doelen te stellen. Nadat je ervoor heeft gezorgd dat jij en jouw loopbaancoach het eens zijn over deze ambities, maak je een lijst zodat je jouw voortgang en prestaties gaandeweg kunt bijhouden.

Je hoeft je loopbaanbeslissingen niet alleen te nemen. Met begeleiding en aanmoediging kan een loopbaancoach je helpen de juiste carrière na te streven.

Heb je vragen?