Outplacement: vergeet de ontslagvergoeding en transitiebudget

Gepubliceerd op: 19 september 2017

outplacementOutplacement is niet leuk. Tenminste, dat is de eerste reactie van veel mensen. Begrijpelijk, want het is vaak boosheid die het eerst opkomt. Dat is op zich niet erg, mits dat niet te lang duurt. Outplacement is juist een kans om ook naar iets anders op zoek te gaan. Het is geen probleem om even boos te zijn en er juridisch zoveel mogelijk uit te halen. Mits dat je niet belemmert om ook met een open blik op zoek te gaan naar iets anders. Vergeet voorlopig dus even de ontslagvergoeding en het transitiebudget.

Weg van de eerste boosheid

Het is de kunst om weg te gaan bij de puur financiële en zakelijke afwikkeling van wat er is ontstaan. Of dat nu een conflict of iets anders is, probeer niet teveel te denken aan de vergoeding voor ontslag of aan het transitiebudget. Het zijn koude en zakelijke begrippen, die het lastig maken om weg te komen van de eerste boosheid. Het is voor niemand leuk om op basis van een bepaald bedrag aan de kant te worden gezet of een bepaald bedrag mee te krijgen om iets anders te gaan vinden. Dat zijn geen zaken waar energie uitkomt, het zijn randvoorwaarden. Probeer hier voorlopig even niet aan te denken, om de weg vrij te maken voor nieuwe kansen.

Nieuwe kansen dankzij een outplacementtraject

Die nieuwe kansen hebben namelijk niets te maken met een vergoeding voor je ontslag of met het transitiebudget. Die nieuwe kansen vragen om een goed beeld van wat je eigenlijk wilt en waar je blij van wordt in je werk. Wat zijn de leuke elementen die je graag wilt blijven doen? En wat zijn de elementen die je graag zou verbeteren, nu je daar de kans voor krijgt? Op die manier hoef je even niet te denken aan de koude en zakelijke elementen, maar kun je uitgaan van de nieuwe kansen die je kunt benutten. Het is makkelijker praten voor een ieder die de stap inmiddels heeft gemaakt. Toch hoor ik bijna altijd dat mensen vooraf niet hadden kunnen voorspellen dat ze zo blij zouden zijn met hun overstap.

Outplacement: Stap voor stap aan de slag

Een outplacementtraject doe je niet in een paar dagen of in een paar uurtjes contact. Daar is veel meer voor nodig, om het stap voor stap mogelijk te maken. De eerste stap bestaat uit het inzicht om een nieuwe kans aan te grijpen, in plaats van verbitterd op de zakelijke, koude en juridische kant van de zaak te gaan zitten. Benieuwd hoe we dat samen kunnen aanpakken en welke resultaten ik daarmee bereik voor anderen die ik help als specialist in outplacement? Neem contact met me op, ik hoor graag van je.

Open chat
Heb je vragen?