Outplacement: niet verplicht maar wel handig

Gepubliceerd op: 7 oktober 2017

outplacementOutplacement: verplicht of niet? Een vraag waar medewerkers lang niet altijd het antwoord op weten, als ze er mee te maken krijgen. De werkgever is niet verplicht om jou de mogelijkheid tot outplacement te bieden en jij bent als werknemer niet verplicht om dit te accepteren. Handig is het echter wel, want outplacement biedt een interessante kans. Het is verstandig om de ontslagvergoeding (tijdelijk) even te vergeten, zodat je een volgende stap kunt maken. Lastig tijdens de eerste fase, maar enorm de moeite waard en een fijne bijdrage voor de rest van jouw carrière.

Geen wettelijke verplichting

Er bestaat geen wettelijke verplichting voor outplacement. Dus, is een outplacementtraject verplicht? Nee, dat is niet het geval. De werkgever kan er hiermee voor zorgen dat jij een goede kans hebt om een andere baan te vinden. Om dit netjes af te kunnen handelen, zonder dat je ineens op straat komt te staan. Andersom ben jij als werknemer niet verplicht om het outplacementtraject te accepteren. Vooral net nadat je het hoort is de kans groot dat je vooral boosheid of teleurstelling ervaart. Veel mensen hebben dan de neiging om niet open te staan voor outplacement, terwijl dit ondertussen een uitstekende kans is. Je hebt de kans om een geschikte nieuwe baan te vinden, door te ontdekken wat jij belangrijk en leuk vindt in je werk. Wat dat betreft is outplacement niet verplicht, maar is het wel handig om daar gebruik van te maken. Vooral voor jezelf (en op kosten van je oude werkgever). Je krijgt een kans aangereikt, die je kunt gebruiken om een volgende stap te kunnen zetten in je carrière.

Outplacement biedt een kans

Het kost vaak even tijd, maar een outplacementtraject is een belangrijke kans. Zodra je niet meer verder kunt bij je huidige werkgever kun je zelf op zoek gaan naar een nieuwe functie, maar het is slimmer om eerst te ontdekken waar je eigenlijk goed in bent en wat je belangrijk vindt. Door het GOUD in jou te vinden lukt het daarna beter om een geschikte vacature te vinden en een nieuwe uitdaging aan te gaan. Outplacement is wat dat betreft vooral in jouw voordeel, waardoor het verstandig is om er wél gebruik van te maken. Ondanks dat het niet verplicht is.

Samen op zoek naar jouw GOUD

Benieuwd hoe outplacement jou kan helpen, nadat je eerste boosheid en teleurstelling is afgenomen? We kunnen samen op zoek naar het GOUD in jou, zodat je jezelf en jouw kwaliteiten beter kunt leren kennen. Om toe te werken naar een mooie nieuwe uitdaging. Benieuwd hoe we dat samen kunnen aanpakken? Neem contact met me op. Dan vertel ik je graag meer over hoe outplacement jou kan helpen.

Open chat
Heb je vragen?