Sollicitatie-serie deel 1: voorbereiding op het sollicitatiegesprek

Gepubliceerd op: 21 juli 2022

sollicitatieJe hebt binnenkort een sollicitatiegesprek: spannend! In deze 4-delige sollicitatie serie leg ik je precies uit hoe je dat goed aanpakt. En dat begint met een goede voorbereiding, dus daarvoor volgen in dit artikel 5 praktische tips.

5 tips om je voor te bereiden op je sollicitatie gesprek

Een goed begin is het halve werk. Dus zorg je voor een goede voorbereiding van je sollicitatie? Dan zit er al een groot deel op en komt het waarschijnlijk goed. Met deze 5 praktische tips maak je het jezelf een stuk makkelijker:

    1. Lees je alvast in
    2. Neem de vacature nog eens door
    3. Vertel jouw verhaal alvast aan iemand anders
    4. Zoek naar een paar lastige vragen
    5. Bedenk vragen om terug te stellen

1. Lees je alvast in

Een sollicitatiegesprek is geen overhoring. Wel helpt het als je begrijpt waar de anderen het over hebben. En als je kunt refereren aan bepaalde ontwikkelingen die het bedrijf maakte. Zorg dat je weet wat er speelt in de branche en op welke manier het bedrijf eventueel in het nieuws is geweest.

2. Neem de vacature nog eens door

Lees de vacature goed door, voordat je naar het sollicitatiegesprek gaat. Misschien heb je de details niet meer zo helder voor ogen. Of ben je in de war met andere vacatures, omdat je er op meerdere probeert te solliciteren. Met verse kennis weet je zeker dat je alles weer goed op een rijtje hebt.

3. Vertel jouw verhaal alvast aan iemand anders

Doe net alsof je komt solliciteren en probeer jezelf goed voor te stellen. Vraag de ander om een paar kritische vragen aan je te stellen. Je merkt dan vanzelf wat er lekker loopt en waar je nog aan moet werken ter voorbereiding. 

4. Zoek naar een paar lastige vragen

Online kun je nog veel meer informatie vinden over solliciteren en het sollicitatiegesprek. Zoek naar de typische lastige vragen, zoals ‘wat zijn je zwakke punten’ of ‘hoeveel vliegtuigen denk je dat er wereldwijd tegelijkertijd vliegen’? Bedenk hoe je daarop wilt antwoorden, zodat je niet te veel schrikt tijdens de sollicitatie.

5. Bedenk vragen om terug te stellen

Zorg er ten slotte voor dat je een paar vragen hebt om terug te stellen. Je creëert op die manier een leuke afsluiting voor het gesprek, waarbij je jouw interesse in het bedrijf als het ware bewijst.

Plan jouw gratis GOUD-sessie

Wil jij je iedere dag ontwikkelen? Ik kom graag met je in contact. Voor een vrijblijvend persoonlijk inspiratiegesprek, zodat je zelf kunt ontdekken wat ik voor je kan betekenen. Of neem contact met me op en stel je vragen, ik hoor graag van je.

En ik heb nog iets waardevols voor. Ik heb een gratis e-book met allerlei moeilijke sollicitatievragen en daar passende antwoorden op.

Klik op de link en download gratis dit e-book Antwoorden op moeilijke sollicitatievragen.

 

Heb je vragen?