Solliciteren met meer zelfvertrouwen: 2 houdingen om toe te passen

Gepubliceerd op: 17 september 2017

solliciteren

Succesvol solliciteren

Succesvol solliciteren draait om de juiste werkervaring, achtergrond en opleiding. Tenminste, dat zijn de inhoudelijke elementen die van belang zijn. Ondertussen is het belangrijk dat je goed uit je woorden komt, dat je goed weet waar je het over hebt en dat je bijvoorbeeld zelfvertrouwen uitstraalt. En vindt je dat lastig? Daar bestaan gelukkig een paar handige trucs voor. Het is bijvoorbeeld een goed idee om je goed voor te bereiden, zodat je rustiger wordt. Je gaat daardoor meer zelfvertrouwen uitstralen. Bovendien kun je werken aan een paar houdingen, die je net voordat je het gesprek voert even aanneemt.

De invloed van een houding

Uit psychologisch wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat de houding die we aannemen van invloed kan zijn op het zelfvertrouwen dat we uitstralen. Mensen met meer macht stralen meer zelfvertrouwen uit. En dat gevoel van macht kun je eenvoudig zelf oproepen, door de juiste houding aan te nemen. Je zorgt er als het ware voor dat  je jouw brein en lichaam vertelt dat je meer zelfvertrouwen zou moeten uitstralen. Daardoor ga je dat ook daadwerkelijk doen, waardoor je tijdens het sollicitatiegesprek meer kans hebt op succes.

Met de handen op tafel

Benieuwd naar die houdingen? Indien je de kans hebt is het bijvoorbeeld slim om even met de handen voorover op een tafel te gaan staan. Ga aan het hoofd van de tafel staan en zet je handlampen op het tafelblad neer. Leun een beetje naar voren en maak je breed, om als het hoofd aan de tafel een speech te gaan geven. Het is een heel duidelijk ‘machtige houding’, waardoor dit een positief effect heeft op je zelfvertrouwen.

Armen in de nek

Geen tafel in de buurt of geen kans om daar gebruik van te maken? Geen probleem, aan een stoel heb je voldoende voor de tweede houding. Je kunt beter solliciteren door net voordat je het gesprek aangaat even je armen in je nek te plaatsen. Achter je hoofd om naar je nek, met je ellebogen naar de zijkanten. Het is opnieuw een machtige houding, waardoor je jezelf ‘primet’ om meer zelfvertrouwen uit te stralen. Tip: houd de houdingen zo’n 10 – 20 seconden aan en probeer je daadwerkelijk machtig te voelen. Op die manier heeft het zoveel mogelijk effect.

Solliciteren met de Sollicitatiespecialist: meer tips

Binnenkort solliciteren en kun je wel wat tips gebruiken? Of merk je dat het je nog niet zo goed lukt en wil je daar graag aan werken? In de beide gevallen ben ik je als sollicitatiespecialist graag van dienst met mijn tips. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je creatief en origineel bent, zonder het helemaal anders te doen. Op zoek naar meer handige tips? Neem contact met me op, dan vertel ik je er graag meer over.

Open chat
Heb je vragen?