Solliciteren met zelfvertrouwen: dit wordt er van je verwacht

Gepubliceerd op: 21 juni 2022

zelfvertrouwenJe gaat solliciteren en wilt graag zelfvertrouwen uitstralen: hoe pak je dat aan? Het is bijvoorbeeld belangrijk dat je goed weet wat er van je verwacht wordt. Een paar van de vragen kun je vooraf alvast invullen. Dat maakt het een stuk makkelijker om je daarop voor te bereiden. Bovendien is het verstandig om er rekening mee te houden dat een sollicitatiegesprek geen eenrichtingsverkeer hoeft te vormen. Met een paar tips stel je zelf een aantal interessante vragen terug, en straal je tijdens de sollicitatie het zelfvertrouwen uit dat je belangrijk vindt.

Waarom jij en waarom bij deze organisatie?

Tijdens een sollicitatie kun je in ieder geval deze vragen verwachten:

  • Waarom wil je bij deze organisatie werken?
  • Waarom zou juist jij deze baan moeten krijgen?
  • Wat zijn je sterke en minder sterke eigenschappen?

Ga er maar vanuit dat je deze vragen zal krijgen. Soms krijgt het een iets andere vorm, maar het zijn dingen die het bedrijf graag van je wil weten. En die een recruiter in ieder geval zal vragen, net als iemand van de HR-afdeling die de sollicitatie begeleidt.

Bereid je er thuis alvast op voor. En ga erover in gesprek met een paar mensen in je omgeving. Dan wordt het een stuk makkelijker om de vragen met zelfvertrouwen te beantwoorden als je de sollicitatie hebt. Sterker nog, misschien kun je er alvast een beetje op voorsorteren in de sollicitatiebrief die je stuurt.

Het is geen eenrichtingsgesprek

Houd er tijdens de sollicitatie vervolgens rekening mee dat je net zo goed vragen terug mag stellen. Sterker nog, veel bedrijven waarderen het als je ook vragen terugstelt. Dat straalt zelfvertrouwen uit. Je weet wat je zoekt, je weet wat je belangrijk vindt en je bent daarom benieuwd naar hoe het precies zit. Zo straal je uit dat de baan en het bedrijf ook bij jou moeten passen, dus dat je niet zomaar overal ‘ja’ op zegt.

Solliciteren met zelfvertrouwen

Wil je solliciteren met meer zelfvertrouwen? Ik ben jouw sollicitatie-specialist, dus daar kan ik je goed mee helpen. Dat doe ik met praktische tips zoals hierboven, en op basis van een jarenlange ervaring. De begeleiding van anderen die beter willen solliciteren heeft me goed inzicht gegeven in hoe ik ook jou daarmee kan helpen. 

Wil jij je iedere dag ontwikkelen? Ik kom graag met je in contact. Voor een vrijblijvend persoonlijk inspiratiegesprek, zodat je zelf kunt ontdekken wat ik voor je kan betekenen. Of neem contact met me op en stel je vragen, ik hoor graag van je.

Heb je vragen?