Solliciteren om op te vallen: draai de rollen eens om

Gepubliceerd op: 12 oktober 2017

De interviewer stelt vragen en het is aan jou om die te beantwoorden. Het liefst met antwoorden die de interviewer graag hoort, zodat je een goede match blijkt voor het bedrijf waarvoor je wilt gaan werken, toch? Dat is de gangbare manier van solliciteren. Wil je echter opvallen? Dan is het de moeite waard om de rollen eens om te draaien. Breng jezelf in de positie om vragen terug te stellen. Het geeft aan dat je oprecht geïnteresseerd bent en je valt op ten opzichte van alle anderen die dit niet doen. Je kunt op twee verschillende manieren de kans grijpen om vragen te stellen.

Solliciteren is ook actief luisteren en doorvragen

De kans is groot dat de interviewer (recruiter, HR-professional, etc.) iets over zichzelf en de organisatie zal vertellen. Zorg ervoor dat je actief luistert. Dat betekent samenvatten wat de ander vertelt en in je hoofd mogelijkheden zoeken om door te vragen. Stel verdiepende vragen of vraag waarom ergens voor gekozen is. Met name bijzinnen die de interviewer gebruikt zijn interessant. Haak daar op in, om aan te tonen dat je oprecht interesse hebt. Tip: zorg tijdens het gesprek voor een open houding. Kijk de ander in de ogen aan en knik af en toe kort. Je geeft dan aan dat je actief luistert en je begrijpt wat de ander zegt. Maak eventueel notities, zodat duidelijk is dat je hier serieus mee om zal gaan.

Stel de interviewer vragen

Indien de introductie weinig mogelijkheden biedt of de interviewer niet happig is op het doorvragen kun je besluiten om zelf een aantal vragen te stellen. Vraag bijvoorbeeld hoe lang de persoon tegenover je daar al werkt. Of vraag hoe hij of zij de cultuur zou omschrijven. En nog slimmer, vraag meteen om een paar handige tips om toe te passen indien u samen het contract zou tekenen. Het geeft een goed beeld van de organisatie, terwijl je de rollen bovendien heel handig even kunt omdraaien.

Aan de slag met een sollicitatiespecialist

Benieuwd naar meer tips voor het solliciteren, bijvoorbeeld om eenvoudig meer zelfvertrouwen uit te stralen door de juiste houding aan te nemen? Ik heb als sollicitatiespecialist zelf veel ervaring met sollicitaties en begeleid anderen daarbij. Dat betekent dat ik je goed kan aangeven hoe je een zo positief mogelijke indruk kunt maken. Of hoe je de kans op een (tweede) gesprek kunt vergroten. Handige tips, die ervoor zorgen dat jij binnenkort wellicht een leuke nieuwe baan hebt. Heb je vragen over het solliciteren of een van de andere manieren waarop ik je kan begeleiden? Neem contact met me op, ik hoor graag van je.

Open chat
Heb je vragen?