Hoe ziet een outplacementtraject eruit?

Outplacement voor jou

re-integreren

Wat is een outplacementtraject?

Na een oriënterend kennismakingsgesprek besluiten we samen het outplacementtraject in te gaan. Een match of goede klik moet er zeker zijn om samen er een succesvol traject van te maken.

Een outplacement is een enorme verandering, namelijk van werk naar geen werk meer. De verwerking van het verlies van de huidige baan en het veranderingsproces, zal in het begin aan de orde komen. Verder werken we aan jouw talenten en kwaliteiten en wat wil je?

In de gesprekken gaan we telkens een stapje verder in jouw ontwikkeling. Waar liggen de knelpunten en hoe kan je deze tackelen. Afhankelijk van jouw keuzes zetten wij tools in om samen met jou te kijken hoe je verder kan komen.

Per keer stellen we het doel van het gesprek vast, waar loop je op dit moment tegen aan en waar ligt je focus. We blijven flexibel met steeds de doelstelling van dit traject voor ogen, namelijk het vinden van de passende baan.

Het aantal coachsessies is ongelimiteerd. Zie ook bij Algemeen Hoe lang duurt een traject én een sessie?

solliciteren

Ja, ik wil outplacement

Welke onderwerpen komen aan de orde bij een outplacementtraject?

Het outplacementtraject bestaat uit fasen, die ook door elkaar heen kunnen lopen (oftewel in de oriëntatiefase kunnen ook al sollicitatie activiteiten plaats vinden).
Het blijft maatwerk en wordt aangepast op jou als persoon en op jouw situatie.

Oriëntatie

  • Intake

Nadere kennismaking en goede afstemming op wensen, behoeften, situatie en mogelijkheden.

  • Veranderingsproces en verwerking verlies huidige baan
  • Persoonlijk profielanalyse (zelfanalyse)

Loopbaanbiografie, Welke rode draad herken ik?, Waar sta ik nu?, Wie ben ik, wat wil ik en Wat kan ik? Vaststelling focus, Wat moet ik veranderen?

  • Onderzoeken drijfveren.

Toeleiding naar plaatsing

  • Het geleerde van de zelfanalyse toepassen
  • Arbeidsmarktoriëntatie

o.a. (social) media en waar vind ik vacatures

  • Sollicitatie ondersteuning

Brief, CV, Telefoon, Open Solliciteren, Vacature-analyse, Netwerken, Sollicitatiegesprekken

  • Arbeidsmarktbenadering en job search

Social media toepassen, netwerken, bedrijfsbezoeken e.d.

  • Plaatsing.

Nazorg

Begeleiding tijdens aanvaarding baan en de eerste twee maanden in nieuwe functie.

Zijn er ook voordelen van het krijgen van een outplacement?

Gedwongen ontslag is nooit leuk. Althans op dat moment. Meestal geeft het boosheid, frustratie, onzekerheid en ook stress.
Je eigenwaarde en zelfvertrouwen dalen. Mooi dat je in een outplacementtraject ook aan deze thema’s kan werken en dat je ook gecoacht wordt op persoonlijke ontwikkeling.

Je gaat naar mogelijkheden en kansen kijken. Er komt een nieuw doel in je leven, namelijk het vinden van een passende baan. En deze baan is altijd leuker én beter.
Achteraf hoor ik mijn klanten altijd zeggen “had ik dit maar eerder gedaan”, “was ik maar eerder van baan gewisseld” e.d.

Het ontslag en het outplacementtraject is vaak één van de beste dingen die ze is overkomen. Deze ervaring en ontwikkeling brengt ze dichter bij zichzelf en bij wie ze zijn.

Wat is een Vaststellingsovereenkomst (VSO)?

Een vaststellingsovereenkomst, afgekort VSO, wordt ook wel een “beëindigingsovereenkomst” genoemd. Het is een schriftelijke overeenkomst tussen twee partijen – de werkgever en de werknemer -, waarmee de arbeidsovereenkomst wordt beëindigd. Het is een ontslag met wederzijds goedvinden, waarin o.a. zaken bepaalt worden als transitievergoeding (ontslagvergoeding) en de einddatum.

Bij een VSO houdt de werknemer zijn recht op WW uitkering.

Belangrijk bij een VSO is om te weten wat je rechten en regels zijn. Soms goed om er juridisch naar te laten kijken. Beide partijen moeten volledig eens zijn met de afspraken, alvorens er getekend wordt.

Hoe zit het met transitievergoeding bij outplacement?

Een werkgever is verplicht om bij gedwongen ontslag een transitievergoeding beschikbaar te stellen.

Deze vergoeding is gebaseerd op het salaris en het aantal jaren dienstverband. De hoogte van het outplacementbudget is hier dus afhankelijk van.

Transitievergoeding is dus de vergoeding die je krijgt om de begeleiding van de overstap naar een nieuwe baan te betalen of te investeren in een opleiding.

Wat is het verschil tussen re-integratie en outplacement?

Als je uit roulatie bent in verband met ziekte dan spreken we van re-integreren. Je wordt begeleid in je re-integratie van ziekte naar weer terugkeer in je oude werk (dit noemen we ook wel 1e spoor). Of als je je oude functie niet meer kan vervullen, dan wordt je begeleid naar een nieuwe werkgever (is 2e spoor).

Bij outplacement is er sprake van een ontslag bij de huidige werkgever. Je bent gezond en gaat van werk naar werk, alleen bij een andere werkgever.

Zie ook tekst bij re-integratie https://margreetjonker.nl/re-integratiecoach-hengelo/

Ja, ik wil een outplacement traject

Contact opnemen

Transitievergoeding bij outplacement

Een werkgever is verplicht om bij gedwongen ontslag een transitievergoeding beschikbaar te stellen. Deze vergoeding is gebaseerd op het salaris en het aantal jaren dienstverband. De hoogte van het outplacementbudget is hier dus afhankelijk van. Transitievergoeding is dus de vergoeding die je krijgt om de begeleiding van de overstap naar een nieuwe baan te betalen of te investeren in een opleiding.

Neem contact op
TOPcoach Margreet Jonker

Ja, ik wil outplacement

Heb je vragen?