Loopbaancoaching, jobcoaching, carrièrecoaching, wat is het verschil?

Sollicitatie tips

Het is verwarrend. De begrippen loopbaancoaching, jobcoaching of carrièrecoach worden  te pas en te onpas door elkaar gebruikt. Deze begrippen zijn zeker niet hetzelfde.

Wat is loopbaancoaching en wat is een loopbaancoach?

Bij loopbaancoaching help je mensen bij een verandering in hun loopbaan. De klant heeft een loopbaanvraag, zoals bijvoorbeeld:

 • Ik heb het niet meer naar mijn zin op mijn werk?
 • Ik wil meer voldoening halen uit mijn werk?
 • Ik moet door omstandigheden op zoek naar iets anders?
 • Ik loop op mijn tenen; hoe combineer ik werk en privé?
 • Ik zoek ander werk, maar wat en hoe?

Als loopbaancoach luister je en stel je de juiste vragen om goed te ontdekken wat de behoefte of het probleem is. Ook de gewenste situatie zal onderwerp van gesprek zijn. Dit is het einddoel waar je in de coaching aan werkt, want dit is wat je wilt bereiken. De loopbaancoach begeleidt je op weg naar het doel en zal je bewust maken van je eigen overtuigingen en beperkingen die je hinderen het doel te behalen. Bewustwording van je eigen patronen, gedachten en handelingen, maken dat je kan gaan veranderen. Zelf ga je de stappen zetten, met bewustwording van je eigen kwaliteiten en talenten.

Rode draad bij loopbaancoaching is: Wie ben ik? Wat kan ik? en Wat wil ik?

Je leert veel over jezelf, je krijgt inzicht in je eigen handelen en vandaar uit zet je succesvol stappen richting je einddoel. Is het einddoel een andere passende baan, dan begeleidt de loopbaancoach je ook in het sollicitatieproces. Ook hoor je wel de term loopbaanadviseur. Als loopbaancoach geef je natuurlijk ook loopbaanadvies.

Bij loopbaancoaching gaat het veelal om de begeleiding van de klant en het ontdekken wat deze precies wil. Praat je in termen van loopbaanadvies dan heb je het vaak over de resultaten van het proces. Ik ben dus zowel loopbaancoach als loopbaanadviseur.

Wat is Jobcoaching?

Bij jobcoaching werk je met mensen met een arbeidsbeperking ofwel met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Deze beperking kan heel verschillend zijn van een fysieke beperking tot statushouders en tot licht verstandelijke beperkingen. Je helpt deze mensen aan werk en begeleidt ze op de werkplek binnen het bedrijf. Tevens ondersteunt de jobcoach ook de werkgever zodat er optimale samenwerking is.

Een jobcoach biedt dus ondersteuning op de werkplek. De belangrijkste werkzaamheden zijn:

 • Onderzoeken welke beperkingen je tegen komt in je werk
 • Helpen bij het zoeken naar een passende baan
 • Onderzoeken en helpen bij aanpassingen op de werkplek om goed te functioneren
 • Gesprekspartner zijn bij werkgever en gemeente e.d.

De begrippen loopbaancoaching en jobcoaching worden vaak door elkaar gebruikt. Ik hoor vaak mensen zeggen dat ze mij inschakelen als jobcoach. Dat ben ik dus niet.

Een jobcoach werkt dus met mensen met een arbeidsbeperking en ondersteunt bij het vinden van passend werk en begeleidt je dan ook op de werkvloer.  Jobcoaches zijn vaak werkzaam bij het UWV, of bij leer-werkbedrijven en soms bij re-integratiebureaus.

Ik ben wel een loopbaancoach. Ik help je als coach om zelf antwoorden te vinden op vragen als

 • Wie ben ik en waar word ik echt blij van?
 • Waar ligt mijn passie?
 • Waar krijg ik energie van?
 • Wat zou een volgende stap zijn?

Wat is carrièrecoaching?

Carrièrecoaching is bijna hetzelfde als loopbaancoaching.  De Engelse vertaling van loopbaancoach is carreercoach, ofwel carrièrecoach.

Ik vind het een mooie naam voor het waarmaken van je ambities. Een carrièrecoach helpt je bij het zetten van de volgende stappen, in het helpen ontdekken waar je passie ligt, je ambitie zit richting (nieuwe) baan en/of opleiding. Het gaat om de inzichten die je krijgt in wie jij bent als persoon, welke talenten en kwaliteiten er zijn en hoe je die kan inzetten richting een nieuwe functie.

Carrièrecoach vragen kunnen zijn:

 • Ik loop vast in mijn werk en wil iets anders?
 • Ik heb geen plezier meer in mijn werk, wat nu?
 • Ik wil iets anders, weet niet precies wat?
 • Ik weet niet wat een volgende stap is in mijn carrière?
 • Ik werk onder mijn niveau en wil meer?

De grootste verschillen nog even op een rijtje:

Een loopbaancoach en carrièrecoach zijn met name er voor om je in je kracht te zetten en met je op zoek te gaan naar een meer passende functie hetzij binnen of buiten het bedrijf waar je werkt. Een loopbaancoach schakel je in als je niet precies weet wie je bent en wat je kunt, bijvoorbeeld wat voor werk je kunt doen en/of wat je leuk vindt.

Een jobcoach ondersteunt iemand met een arbeidsbeperking in je huidige werk en onderzoekt hoe je op die plek het beste kan functioneren. Een jobcoach is vaak jaren betrokken bij een klant. Terwijl bij loopbaancoaching het traject vaak ophoudt bij het vinden van de passende baan. Heb je nog vragen hierover? Neem contact met me op.

Heb je vragen?