De perfecte sollicitatiebrief

Gepubliceerd op: 6 augustus 2013

SollicitatiebriefVaak hoor ik mensen zeggen: Hoe schrijf ik de perfecte sollicitatiebrief, of hoe ziet een goede sollicitatiebrief er nu uit? Veel mensen hebben inmiddels via mij hun brief herschreven en dit met succes. Je schrijft een sollicitatiebrief met als doel om uitgenodigd te worden voor een sollicitatiegesprek. Op een sollicitatiegesprek wordt bekeken of je de geschiktste kandidaat bent voor de functie. Maar voor je op gesprek zit moet er eerst een selectie gemaakt worden uit de (grote) stapel brieven.
Wat maakt dat jouw brief er nu uit springt bij de selectie?
Wat moet zeker in een goede sollicitatiebrief staan?

Indeling van een sollicitatiebrief

Een sollicitatiebrief  bestaat uit verschillende alinea’s, ofwel hoofdstukken. De eerste alinea van een sollicitatiebrief begint met een verwijzing naar waar je de vacature gevonden hebt. Dat kan de krant, internet of via via zijn. Verder geef je je interesse en enthousiasme aan. Dit is vaak niet het moeilijkste in een brief. Echter dan komt het.
Doel van de volgende twee alinea’s is je geschiktheid en motivatie te beschrijven.
Waarom solliciteer je?
Wat trekt jou aan in de functie of het bedrijf?
Waarom ben jij de geschiktste kandidaat?
Waarom moet het bedrijf jouw uitnodigen? oftewel: Wat heb jij te bieden?
Als je op deze vragen goede antwoorden geeft, heb je de brief al bijna klaar. Het zijn allemaal redenen die je moet vermelden om (nog) meer op te vallen dan je mede concurrenten.

Doel is uitnodiging voor sollicitatiegesprek

Jouw doel is om uitgenodigd te worden op sollicitatiegesprek én is je doel dus om die baan te bemachtigen. Laat dan ook zien wat jij allemaal in huis hebt aan kwaliteiten en talenten. Je zult jezelf wel moeten “verkopen”. Solliciteren is jezelf presenteren oftewel jezelf laten zien en horen.
De laatste alinea van de sollicitatiebrief is de afsluiting. Je eindigt je brief met de mededeling dat je graag uitgenodigd wordt voor een nadere kennismaking. Dat is je doel toch? De uitnodiging voor het sollicitatiegesprek. In het sollicitatiegesprek kan jij dan nog meer vertellen wat je motivatie is en waarom jij de beste bent voor de functie.
Stel jezelf de vraag: Zou ik mezelf uitnodigen? Beantwoord je deze vraag positief, dan is de kans groot dat je inderdaad uitgenodigd wordt. Ben je niet zeker van jezelf dat je jezelf zou uitnodigen, kijk dan nog eens naar of je jezelf goed ‘verkocht’ hebt en/of jij de juiste persoon voor die vacature bent.

Schrijf je altijd dezelfde brief?

Een sollicitatiebrief is nooit standaard en dus nooit hetzelfde. Schrijf voor elke functie en voor elk bedrijf een op maat gemaakte brief. En natuurlijk heb je voor elke functie en bedrijf een andere motivatie of een andere reden waarom je daar wilt werken.
Heel veel succes met het schrijven van je sollicitatiebrief die natuurlijk tot doel heeft om uitgenodigd te worden op sollicitatiegesprek.
Heb je nog moeite met het schrijven van een sollicitatiebrief? Neem contact op, ik als Sollicitatie Specialist help je (verder).

Wat is jouw tip voor de perfecte sollicitatiebrief?
Deel het, anderen kunnen van jou leren of jij kan anderen daarmee inspireren.

Heb je vragen?