Hoe ziet een goed Curriculum Vitae, CV er uit?

Gepubliceerd op: 17 februari 2014

Curriculum VitaeJe Curriculum Vitae (CV) is essentieel bij het solliciteren. Je CV is je visitekaartje, je levensloop. Het is een overzicht van wie jij bent en wat je te bieden hebt. Het is als het ware jouw marketing document. Een potentiële werkgever moet in één oogopslag kunnen zien waarom jij de beste kandidaat bent voor de functie en ook bij netwerkgesprekken is het een handig hulpmiddel.

Vandaar ook de vraag: Hoe ziet een goed CV er uit?

Curriculum Vitae

Bij het solliciteren moet je vaak een sollicitatiebrief schrijven. In feite is de sollicitatiebrief de aanbieding van het Curriculum Vitae. Doel van brief en CV is om een uitnodiging te krijgen voor het sollicitatiegesprek. En dat wil je natuurlijk: op sollicitatiegesprek én de baan krijgen die bij je past!
Hieronder een aantal tips die je kunnen helpen je CV er goed uit te laten zien.

Tips voor een goed Curriculum Vitae (CV)

 • Een CV (en ook sollicitatiebrief) is niet standaard
  Voor elke vacature schrijf je een andere brief en CV met de koppeling tussen wat je kunt en wilt en de vraag van de werkgever.
  Je CV moet voldoen aan de vacature eisen; het vraagt om maatwerk.
 • Een CV is geen puzzel
  Zorg dat de werkgever makkelijk kan zien wat je allemaal gedaan hebt en wat jij te bieden hebt. Het is niet alleen een opsomming van opleiding en werkervaring. Zorg voor een mooie lay-out met een duidelijk overzicht. 
 • Leg nadruk op je successen en wat je bereikt hebt
  Belangrijk is om je vaardigheden aan te tonen en verantwoordelijkheden en resultaten te onderbouwen. Welke toegevoegde waarde heb jij? Hiermee onderscheid je je van andere sollicitanten.
 • Kijk wat relevant is
  Eerlijkheid in een CV is een must. Echter je hoeft soms niet volledig te zijn. Je allereerste baantjes zijn misschien nu niet meer relevant om allemaal genoemd te worden. Je kunt ze ook samenvoegen en benoemen als: diverse werkzaamheden bij verschillende werknemers en wel met een tijdskader.
 • Chronologisch of a-chronologisch
  Begin altijd met de meest relevante informatie. Soms is dat opleiding, soms is dat de meest recente werkervaring. Zeker “oudere” sollicitanten is het aan te bevelen om met de laatste werkervaring te beginnen en na werkervaring de opleidingen te benoemen. Zorg dat op de eerste pagina van het CV altijd de belangrijkste informatie staat. Bladzijde twee wordt veel minder goed gelezen.
 • Vorm en lay-out
  Zorg voor een mooie indeling en overzicht. Het is je visitekaartje. Gebruik veel witregels en werk in blokken. Voorkom schrijf- en stijlfouten. Formuleer altijd actief en positief. Laat ouderwets en formeel taalgebruik achterwege. Gebruik geen al te lange zinnen en gebruik geen afkortingen. Gebruik zoveel mogelijk de terminologie uit de vacature. Probeer je CV te beperken tot maximaal 2 pagina’s.
 • Positief opvallen
  Om een goede positieve eerste indruk neer te zetten is het slim om een mooie (zakelijke) foto op je CV in de rechterbovenhoek te zetten. Je wordt zo ook makkelijk herinnerd. Een beeld zegt soms meer dan woorden.
 • Je bent meer dan opleiding en werkervaring
  Een werkgever is op zoek naar een werknemer die ook “mens” is. Dus laat ook zien wat je naast je opleiding en werkervaring voor interesses hebt. Dus ook hobby’s, vrijwilligerswerk en bestuurlijke activiteiten zijn relevant.  Misschien komt dit wel overeen met die van de werkgever ….

Goede sollicitatiebrief en CV

Wil je meer weten over hoe je een goede sollicitatiebrief en CV schrijft?
Ik als TOPcoach en Sollicitatie Specialist geef regelmatig trainingen op dit gebied. Meld je aan en doe mee, des te eerder heb je een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek.
Of maak een afspraak voor een kennismaking, zodat ik je kan begeleiden in je sollicitatietraject.

Heb je vragen?