Sollicitatiespecialist legt uit: 3 tips voor een goede eerste handdruk

Gepubliceerd op: 30 maart 2017

handdrukDe eerste indruk maak je maar één keer, namelijk zodra je binnen komt lopen en je een handdruk geeft. Zorg er dus voor dat je weet hoe je de ander de hand schudt en welke indruk je daarmee maakt. Als sollicitatiespecialist ken ik de waarde van de eerste indruk en help ik je die op de juiste manier te maken, bijvoorbeeld door aan je handdruk te werken. Met een paar eenvoudige tips zorg je er immers voor dat je veel beter op de ander kunt overkomen. Tip: voordat je binnenkomt om de handdruk te kunnen geven is het uiteraard van belang dat je een goede sollicitatiebrief schrijft en je CV in orde is.

3 tips voor de juiste handdruk

Een goede handdruk geef je door rekening te houden met de volgende 3 onderdelen:

  • De oriëntatie van je hand
  • De kracht waarmee je knijpt
  • De duur van de handdruk

Allereerst de oriëntatie van de hand: de manier waarop je de hand uitsteekt. Het is van belang om je hand recht naar voren toe uit te steken. Dat klinkt misschien logisch, maar het zal je verbazen hoeveel mensen hun hand gesloten toesteken. Zorg voor een open houding, door je hand helemaal naar voren toe uit te streken. Houd de vingers bovendien tegen elkaar, zodat de ander je hand gemakkelijk kan vastpakken. Tip: met de handpalmen omlaag kom je dominanter over dan met de palmen omhoog. Bepaal je rol ten opzichte van de ander of zet die hiermee extra kracht bij. Ten tweede is het van belang om niet te hard en niet te zacht te knijpen. Dit is een lastig onderdeel, omdat we allemaal andere voorkeuren hebben. De richtlijn is eenvoudig, je kunt de knijpkracht afstemmen op de persoon die je voor je hebt. Bij een klein of ouder persoon knijp je wat minder, terwijl een groot persoon in de kracht van het leven een stevige handdruk kan gebruiken. Bovendien kom je daarmee assertiever over. Ten derde moet je de duur van de handdruk bepalen. Iemand die te snel los laat zien we als contactschuw, terwijl iemand die niet meer loslaat onnodig dominant over kan komen. Bepaal opnieuw de manier waarop je wilt overkomen en laat dat terugkomen in de duur van de handdruk die je geeft.

Aan de slag met een sollicitatiespecialist

Aan de slag met deze tips van mij als sollicitatiespecialist of benieuwd hoe ik je kan helpen om überhaupt op gesprek te mogen komen? Het zijn belangrijke zaken waar ik je goed mee kan helpen. Ik zorg ervoor dat je een goede eerste indruk kunt maken en dat je vervolgens een goed sollicitatiegesprek kunt voeren, zodat je de kans op succes zo groot mogelijk kunt maken. Kennismaken? Neem contact met me op, ik hoor graag van je. Ook interessant voor je:

Heb je vragen?