Solliciteren is te leren
Het sollicitatiegesprek is voor jou een belangrijke horde richting een nieuwe baan, voor de werkgever is het de kans om jou beter te leren kennen. Dat lijkt een open deur, maar ga het gesprek ook op die manier in. De werkgever wil jou beter leren kennen, door je een aantal vragen te stellen waarmee duidelijk wordt hoe jij daarop reageert en wat je vertelt. Ieder sollicitatiegesprek is anders en vaak is er sprake van meerdere rondes met eventuele assessments. Toch zijn er een aantal vragen die, in welke vorm dan ook, na de eerste handdruk eigenlijk altijd terugkomen. Zorg ervoor dat je daarop goed bent voorbereid, zodat je het gesprek als een ware sollicitatiespecialist in kunt gaan. Wist je dat solliciteren te leren is en dat ze vaak onderstaande vragen stellen?
Vertel eens iets over jezelf
De makkelijkste opening voor een werkgever of een recruiter, om de bal meteen bij jou neer te leggen. Je moet niet alleen bepalen wat je vertelt, denk er ook over na hoe je dat doet. Begin je over hobby’s en hoe je persoonlijk in elkaar zit, kies je een specifieke passie of begin je wellicht meteen aan het zakelijke gedeelte? Zorg ervoor dat je thuis een pitch van circa 1 minuut voorbereidt. Bepaal of je wilt overkomen als een goede zakelijke kracht, een gezellige collega of een belangrijke teamplayer die veel met anderen doet. We hebben allemaal meerdere rollen en kwaliteiten, dus tijdens het antwoord op deze vraag kun je inzoomen op welke kant jij van jezelf kunt laten zien.
Wat zijn jouw zwakke punten?
Nog één vraag van de vele vragen waar ik je als sollicitatiespecialist goed op kan voorbereiden, omdat praktisch iedere werkgever en recruiter deze stelt. Over je sterke punten spreken is namelijk niet zo moeilijk, het is veel interessanter als je ook weet waarin je minder goed bent. Tip: iedereen legt de lat altijd te hoog en is soms te perfectionistisch, daarmee maak je geen goede indruk. Duik daadwerkelijk je zwakten in. Ben je zeer competitief ingesteld en wil je daarom altijd winnen of kom je aan de andere kant niet altijd goed genoeg voor jezelf op? Het gaat de werkgever er hier niet zozeer om wat je zwakten zijn, maar of je daar zelf inzicht in hebt en aan wilt werken. Het begint met herkenning en erkenning, daarna kun je er wat aan doen.
Waar zie jij jezelf over 5 jaar?
Tenslotte zal je tijdens een sollicitatiegesprek moeten aangeven hoe jij de toekomst voor je ziet, waar je staat over 5 jaar. Denk daar op voorhand over na en stel een hoger doel. Probeer vooraf te bepalen waar je uiteindelijk naartoe wilt. Dat mag binnen je functie zijn, net als in het algemeen. Geef aan wat jou drijft en waar je voor staat. Je kunt het gesprek ingaan als een ware sollicitatiespecialist met een belangrijke missie en duidelijke visie: twee zaken die werkgevers enorm waarderen in nieuwe kandidaten.
Beter solliciteren?
Samen aan de slag om succesvoller te solliciteren? Neem contact met me op, ik hoor graag van je.
Ook interessant voor je: