Solliciteren met zelfvertrouwen: 3 tips die mijn netwerk gebruikt

Solliciteren met zelfvertrouwen: 3 tips die mijn netwerk gebruikt

zelfvertrouwenZelfvertrouwen moet je opbouwen. Om voor jezelf op te kunnen komen en om succesvol te solliciteren: je hebt er allerlei voordelen bij. Het is voor de één harder werken dan voor de ander, maar met een paar handige tips zorg je ervoor dat je overkomt op de manier die je graag wilt. Met zelfvertrouwen.

En hoe je dat beter aanpakt? Ik vroeg het mijn netwerk, dat met een aantal handige tips kwam. Hier komen ze:

 • Vergelijk jezelf van nu met jezelf van vroeger
 • Doe aan lichaamsbeweging en eet gezond
 • Geef een stevige hand en spreek luider

Jezelf van nu en jezelf van vroeger

Je kent jezelf het beste. Dat is fijn, maar leidt er ook toe dat je niet goed ziet hoe zeer je vooruit gaat. Welke stappen je maakt. Omdat je iedere dag een klein stapje kunt maken, waardoor je niet door hebt dat je verandert.

Terwijl de jij van nu er heel anders uitziet dan de jij van een paar jaar geleden. En terwijl je nu heel anders handelt dan een paar jaar terug. Met meer zelfvertrouwen, omdat je beter weet wat je wilt. En wat je niet wilt. Denk terug aan een sollicitatie van een aantal jaren geleden. En hoe je het toen aanpakte. Zoek de verschillen met hoe je het nu doet, omdat je ervan hebt geleerd. Het verschil is groter dan je zou denken.

Lichaamsbeweging en voeding

“Ik zorg ervoor dat ik voldoende beweeg en gezond eet. Voor mezelf, maar ook om er in gesprekken met anderen voor te zorgen dat ik meer zelfvertrouwen heb. Ik voelde me altijd onzeker ten opzichte van anderen die er fysiek groter en gezonder uitzagen. Dat is nu voorbij, waardoor ik beter voor de dag kom.”

Zorg ervoor dat je goed in je vel zit. Figuurlijk, maar ook letterlijk door voldoende te bewegen en gezond te eten. Lastig om op korte termijn de vruchten van te plukken, maar wel een interessante investering voor later.

Handdruk en stemgebruik

Tenslotte, zorg er tijdens het gesprek net als in een brief voor dat je de juiste indruk maakt.

“Ik geef een stevige handdruk, steviger dan ik altijd gewend was. En ik zorg ervoor dat ik net iets luider spreek dan ik gewend ben. Twee manieren om zelfvertrouwen uit te stralen, ook al voel ik me op dat moment niet zo. Het helpt me tijdens sollicitaties, maar ook tijdens vergaderingen en andere belangrijke gesprekken met klanten.”

Benieuwd naar meer tips vanuit mijn netwerk en natuurlijk van mijzelf als sollicitatiespecialist? Neem contact met me op, dan vertel ik je graag meer. Om ook jou te helpen meer zelfvertrouwen op te doen, zodat je succesvol kunt solliciteren naar een nieuwe baan.

Ook interessant voor je:

Ontvang gratis e-book ‘7 stappen naar succes en dus naar GOUD’.3 Comments

 1. Waar ik mee worstel is enerzijds ben ik hoog begaafd en hoog sensitief, anderzijds doen UWV en sociale dienst NIETS met deze doelgroep onder de werkelozen, waarvan ik er ook 1 van ben!!
  Opende vanmorgen mijn email en zag een van de Broekriem en Uw tips, hartelijk bedankt, concreet, kort en goed!! Dank!!

  • Hallo Arend, fijn dat je met de concrete tips iets kan.
   Verder geef ik je nog een tip, ga veel netwerken want daar liggen de mogelijkheden en kansen op banen. De weg via via is vaak succesvoller dan solliciteren op een concrete vacature.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top